​Horeca verdringt winkels uit binnenstad

​Horeca verdringt winkels uit binnenstad

De gemiddelde binnenstad bestaat nog voor 46 procent uit winkelruimte. Tien jaar geleden was dat 52,7 procent, becijfert Locatus voor de NOS.

Het aandeel van horeca in stadscentra neemt juist toe. In januari 2007 waren horecazaken nog goed voor 26 procent, nu is dat 29,6 procent. Met name het aantal lunchrooms en koffiebars groeit volgens onderzoek van Datlinq snel, met respectievelijk zestien en dertien procent in 2016.

Lunch- en koffiezaken nemen volgens het onderzoeksbureau vooral de vrijgekomen plekken van voormalige winkelpanden in beslag. De trend zet zich dit jaar naar verwachting verder door, door het groeiende consumentenvertrouwen en stijgende uitgaven aan buitenshuis eten.

De markt voor buitenshuis eten en drinken is vorig jaar met 4,5 procent gegroeid, becijferde FoodService Instituut Nederland maandag. “Vooral jongeren kopen en eten overal, net zo goed in de supermarkt als in het hippe restaurant of tussenvormen daarvan”, aldus directeur Jan-Willem Grievink. De vervaging tussen foodretail en foodservice zal daarom nog flink groeien, verwacht hij.

Reacties