​Maxeda krimpt hoofdkantoor in

Doe-het-zelfconcern Maxeda ontslaat 35 mensen in Nederland en negen in België. Dat is het gevolg van het outsourcen van een aantal taken op het hoofdkantoor van onder meer Praxis en Formido. Het personeel is dinsdag geïnformeerd over de maatregelen, meldt Adformatie.

De reorganisatie raakt onder meer de marketingafdeling, omdat het maken van de folder zal worden uitbesteed. Ook een deel van de klantenservice wordt geoutsourced, terwijl de afdelingen assortiment en supplychain worden samengevoegd. Verder worden productgroepen die niet tot de core-business van doe-het-zelf horen afgebouwd, waaronder auto en fiets.

Maxeda zegt de veranderingen door te voeren als gevolg van een sterk veranderd winkellandschap. Om voldoende concurrerend te zijn wil de keten zich volledig richten op doe-het-zelf en het verbeteren van klantenproposities. Door ‘niet-kernprocessen’ te outsourcen moeten de kosten en complexiteit van de organisatie worden teruggebracht. ‘Zo wordt tevens de ruimte gecreëerd die nodig is voor investeringen en realiseren we een kostenstructuur voor een gezonde toekomst’, luidt het statement.

Maxeda is in België onder meer actief met de formule Brico, dat in een prijzenslag is verwikkeld met Gamma en Hubo. Bij onze zuiderburen wil het concern op termijn honderd banen schrappen, stelt een vakbondsbestuurder tegenover De Tijd. Daarbij gaat het waarschijnlijk om 'natuurlijke afvloeiingen'.

Maxeda kwam vorig jaar in handen kwam van schuldeisers Ardian en Goldentree Asset Management. Het moederconcern zag zijn omzet in het vorige boekjaar met 1,8 procent oplopen tot 1,34 miljard euro. Het operationeel resultaat kelderde echter van 29 naar twaalf miljoen euro.

RetailTrends