​Winkelleegstand opnieuw iets gedaald

​Winkelleegstand opnieuw iets gedaald

De leegstand in de Nederlandse winkelstraten is voor het tweede jaar op rij teruggelopen. Waar begin 2016 nog 7,4 procent van de panden leegstond, is dat een jaar later 7,2 procent. Dat blijkt uit cijfers die onderzoeksbureau Locatus donderdag heeft gepubliceerd.

Vorig jaar bleek dat de leegstand voor het eerst in tien jaar niet verder was opgelopen. Locatus sprak toen de verwachting uit dat de leegstand weer zou klimmen als gevolg van het faillissement van onder meer V&D. Het verdwijnen van de warenhuisketen is vooral zichtbaar in het aantal lege winkelmeters. Na de sluiting van de V&D-filialen liep de leegstand in winkelmeters op van 7,7 naar 8,4 procent. Inmiddels is voor veel panden een tijdelijke of definitieve oplossing gevonden, waardoor de leegstand is teruggelopen naar 7,8 procent.

Net als een jaar eerder is de leegstand deels verminderd doordat het aantal winkelpanden is teruggelopen. Het afgelopen jaar zijn bijna vijfhonderd panden en driehonderdduizend vierkante meter winkelruimte uit de markt onttrokken, voornamelijk door die om te bouwen naar woningen. Daarnaast werd in bijna duizend gevallen een leegstand pand gevuld met horeca.

Locatus merkt verder op dat de leegstand in nagenoeg alle provincies terugloopt, met Groningen en Friesland als opvallende uitschieters. In centra van middelgrote steden loopt de leegstand echter nog steeds op. In die gebieden is het aantal leegstaande panden in een jaar tijd opgelopen van 11,9 naar 12,3 procent.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends