​‘EU doet onvoldoende tegen voedselverspilling’

​‘EU doet onvoldoende tegen voedselverspilling’

De maatregelen die tot nu toe op Europees niveau zijn genomen tegen voedselverspilling, zijn te versnipperd en te weinig constant. Maatregelen zouden op alle schakels in de voedselvoorzieningsketen moeten worden gericht, stelt de Europese Rekenkamer in een rapport.

Ongeveer een derde van het voor menselijke consumptie geproduceerde voedsel wordt volgens het rapport verspild of gaat verloren. De Rekenkamer pleit voor een beleid dat op Europees beter is afgestemd en vindt dat de nadruk moet liggen op preventie, in plaats van aanpak achteraf. “Onze aanbevelingen over de wijze waarop het beleid moet worden ontwikkeld, zijn genegeerd of slechts gedeeltelijk aanvaard”, stelt Rekenkamer-lid Bettina Jakobsen, die het rapport opstelde.

In Nederland wordt jaarlijks voor ruim twee miljard euro aan eten weggegooid. De overheid heeft als doelstelling om de voedselverspilling met twintig procent terug te dringen, maar die wordt volgens recente rapportages niet gehaald. Supermarkten werken voedselverspilling in de hand door onder meer te grote verpakkingen aan te bieden, stelde onderzoeker Toine Timmermans van Wageningen Universiteit.

Acht op de tien Nederlandse supermarkten wijzen naar de consument als grootste verantwoordelijke voor het terugdringen van voedselverspilling, bleek onlangs uit een enquête in RetailTrends. Daarnaast zien zeven op de tien ook een belangrijke rol voor zichzelf weggelegd.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!