​Convenant voor huurmarkt toch van tafel

​Convenant voor huurmarkt toch van tafel

Retailers en vastgoedeigenaren hebben toch geen afspraken gemaakt over de werking van de huurmarkt. Detailhandel Nederland heeft de stekker uit het twee jaar lopende traject richting een convenant getrokken.

De Nederlandse winkeliers vinden dat een convenant niet het juiste antwoord is op de uitdagingen waar de sector voor staat. Tijdens de gesprekken is de brancheorganisatie erachter gekomen dat de huidige huurwetgeving ‘uitstekend functioneert’ en voldoende flexibiliteit biedt om maatwerkafspraken te maken.

Verder zou een ‘one size fits all’-convenant een negatieve uitwerking hebben op de vitaliteit van de detailhandel, waar zo’n honderdduizend contracten zijn geënt op het huurrecht. Problemen als leegstand en krimp hebben volgens Detailhandel Nederland geen rechtstreekse relatie met de huurmarkt.

Vastgoedorganisaties zijn ‘uitermate teleurgesteld’ over het stukgelopen overleg in het kader van de Retailagenda. Minister Henk Kamp van Economische Zaken is gevraagd om met een procesvoorstel te komen, nu de detailhandel het onderhandelingsresultaat niet accepteert.

Toenmalig voorzitter Jan Meerman van Detailhandel Nederland liet eind 2015 op het Jaarcongres RetailAgenda weten dat de twee kampen dicht bij een overeenkomst waren. Daarbij ging het niet om een huurwetwijziging, omdat het te lang zou duren om dat mogelijk te maken.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!