​‘Duizenden nepproducten verkocht via bol.com’

​‘Duizenden nepproducten verkocht via bol.com’

Externe verkopers hebben via bol.com zeker duizenden vervalste merkartikelen verkocht. Dat zegt directeur Bjorn Grootswagers van React, een organisatie die jaagt op vervalsingen, in het Algemeen Dagblad.

React heeft afgelopen jaar twintig zaken aangespannen tegen partijen die via het platform van bol.com verkopen. Door testaankopen heeft de organisatie vastgesteld dat het op nepartikelen gaat. Het zou onder meer gaan om accessoires voor Apple-producten, die niet echt van dat merk bleken te zijn. Vijftien bedrijven zijn inmiddels gestopt met de verkoop van vervalste producten, nadat React dreigde met een boete van 450 euro per product. Tegen vijf verkopers loopt de zaak nog.

Omdat niet te achterhalen is hoeveel de betrokken bedrijven hebben ingekocht, staat niet vast hoeveel namaakproducten er precies zijn verhandeld. “Voorzichtigheidshalve ga ik uit van duizenden, maar dit kunnen er ook meer zijn”, aldus Grootswagers.

Verschillende anonieme verkopers zeggen dat bol.com weinig doet om malafide handelaren te weren. De webwinkel stelt in een reactie in actie te komen bij ‘serieuze aanwijzingen voor mogelijk misbruik’. Wel erkent een woordvoerder dat de veertienduizend verkopers met vijftien miljoen artikelen niet dagelijks actief gecontroleerd worden. “Meldingen proberen we zo goed mogelijk op te volgen, maar de kans bestaat dat niet alles ontdekt wordt.”

Bol.com werd eind vorig jaar al door de Inspectie Leefomgeving en Transport op de vingers getikt vanwege de verkoop van vuurwerk. Externe verkopers boden 225 verschillende vuurwerkartikelen aan, waaronder enkele verboden varianten. Vuurwerk mag niet via de post worden verstuurd.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends