​Rechter blokkeert ombouw van Bart Smit-winkel

​Rechter blokkeert ombouw van Bart Smit-winkel

Vijftien franchisenemers van Intertoys gaan de juridische strijd aan met het moederbedrijf. Ze verzetten zich tegen de ombouw van de winkel van Bart Smit in hun verzorgingsgebied tot Intertoys.

Een van de franchisenemers heeft inmiddels met succes de ombouw aangevochten. De rechtbank van Noord-Holland verbiedt Intertoys de winkel van Bart Smit in Lisse om te bouwen zonder toestemming van de winkelier uit het nabijgelegen Sassenheim, zo blijkt uit een uitspraak die RetailNews heeft ingezien.

De franchisenemer uit Sassenheim wees eerder een compensatieregeling van Intertoys van de hand. Hij zou onder meer reclamekosten vergoed krijgen en daarnaast de komende vijf jaar tot een maximum van achttienduizend euro per jaar gecompenseerd worden voor margeverlies. Die compensatie lijkt volgens de rechter ‘vooral te zijn ingegeven door de wens om de financiële risico’s voor Intertoys gelimiteerd te houden’.

Intertoys zoekt volgens de rechter de weg van de minste weerstand, door alleen met de voorzitter van de franchiseraad en niet met de individuele franchisenemers te praten. Dat heeft volgens hem niet alleen bij de winkelier uit Sassenheim, maar ook bij een groot deel van de andere geraakte franchisenemers tot ongenoegen geleid.

Door de ombouw van Bart Smit tot Intertoys worden 22 franchisegebieden geraakt. Daarbij gaat het om in totaal 35 vestigingen van Bart Smit. Intertoys wees in het kort geding onder meer op een vonnis tussen V&D en Mondia Investments. Daarbij eiste de verhuurder van het warenhuis in Hengelo de volledige huurprijs van de noodlijdende retailer, maar oordeelde het gerechtshof dat de redding van een levensvatbare onderneming met daaraan verbonden werkgelegenheid belangrijker is dan het belang van een individuele schuldeiser. Het trekken van een parallel met Intertoys is volgens de rechtbank in Noord-Holland echter ‘niet zuiver’.

Als Intertoys erin slaagt om met alle andere betrokken franchisenemers een regeling te treffen die het karakter heeft van een collectieve regeling, mag ook de winkel in Lisse van de rechter worden omgebouwd. Daarnaast kan Intertoys een onafhankelijke adviseur de werkelijke schade voor de franchisenemer laten bepalen, en dat bedrag als compensatie aanbieden aan de franchisenemer.

Lees op RetailWatching meer over het franchiseconflict van Intertoys.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends