​Extra leningen voor noodlijdend Bruna

​Extra leningen voor noodlijdend Bruna

Bruna heeft in 2015 een verlies van zeven miljoen euro geleden. Ook kampt de boekwinkelketen sinds eind vorig jaar met een negatief eigen vermogen, blijkt volgens Het Financieele Dagblad uit het jaarverslag over 2015.

Aandeelhouders PostNL en ING hebben een noodverband aangelegd om de toekomst van Bruna voorlopig te verzekeren. Via de tussenholding Postkantoren bv is een kaslening aan de winkelketen verstrekt. Als dat niet voldoende is, verstrekt ING een ‘overbruggingskrediet’ van vijf miljoen euro. Zo zou Bruna in ieder geval tot april volgend jaar aan zijn verplichtingen kunnen voldoen.

De problemen bij Bruna zijn het gevolg van tegenvallende consumentenbestedingen en hoge investeringen in online, die nog weinig opleveren. PostNL en ING spreken van een ‘onaanvaardbare verslechtering van de financiële positie’. Ook met het extra krediet blijven volgens de nieuwe directeur Rob Schuyt, risico’s over die de resultaten van Bruna negatief kunnen beïnvloeden. Hij wijst op de verdienmodellen die mogelijk onvoldoende zijn bij te sturen en de sterke terugloop van het aantal winkels. In 2015 zijn zo’n dertig onrendabele vestigingen gesloten.

Ook de herziene contracten met de franchisenemers hebben een negatief effect op de financiële positie. Daarin kregen ondernemers een korting van 25 procent op de franchisevergoeding.

Ook vorig jaar leed Bruna verlies, zij het minder dan in 2015. Voor 2017 voorziet Schuyt opnieuw verbetering, maar nog geen winst. Hij nam eind vorig jaar de functie over van Fred Zeegers, die werd weggestuurd na een verschil van inzicht met de aandeelhouders.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!