​Enquête: ‘Primark-medewerkers geïntimideerd en gekleineerd’

​Enquête: ‘Primark-medewerkers geïntimideerd en gekleineerd’

Werknemers van Primark in Nederland gaan gebukt onder de ‘respectloze managementstijl’ van het kledingconcern. Dat stelt vakbond FNV op basis van een enquête onder 1186 (oud-)medewerkers.

De meest voorkomende klacht die uit de enquête naar voren komt gaat over de werkdruk. Driekwart van de respondenten ervaart die als te hoog. Daarnaast geeft 71 procent aan dat het aanvragen van vakanties tot problemen leidt. Die moeten lang van tevoren worden aangevraagd en kunnen zonder reden of uitleg worden geweigerd.

Verder stuit tweederde op problemen bij ziekmeldingen. Zo wordt loon vaak niet doorbetaald en gaat de leidinggevende op de stoel van de Arbo-arts zitten. Ook is er geen ondernemingsraad, terwijl ruim tachtig procent van de respondenten dat wel zou willen.

FNV noemt de uitkomsten ‘schokkend’. “Een groot deel van het personeel voelt zich regelmatig gekleineerd, geïntimideerd en continu gecontroleerd door supervisors en camera’s”, aldus bestuurder Niels Suijker. Hij zegt snel met Primark in gesprek te gaan om de arbeidsomstandigheden te verbeteren.

Primark laat aan RetailNews weten 'aangedaan en geschrokken' te zijn van de uitkomsten van de enquête. De kledingketen zegt het nut van een ondernemingsraad te erkennen, en is bezig met de voorbereidingen die in werking te stellen. Primark gaat met FNV in gesprek.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends