​DHL ontwikkelt slimme trailer voor stadsdistributie

​DHL ontwikkelt slimme trailer voor stadsdistributie

DHL heeft in Utrecht een nieuwe vervoerscombinatie gelanceerd voor binnenstedelijke distributie. De logistiek dienstverlener werkt met een slimme trailer en containerfietsen.

De fiets heeft vier wielen en kan in zijn container zo’n 125 kilo aan zendingen vervoeren. De containers zijn voorzien van een ‘high secure slam lock’, dat de pakketten veilig opgeborgen moet houden. Verder zijn de trailers en containers voorzien van gps-technieken die alle bewegingen registeren en opmerken wanneer ze onrechtmatig worden verplaatst.

Dezelfde gps-techniek wordt volgens DHL ingezet voor realtime statusinformatie van de pakketten en laat de fietskoerier de meest efficiënte route rijden. De container is uitgerust met zonnepanelen om de data via een online dashboard grafisch in kaart te brengen. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van het LoRa-netwerk van KPN, waarbij kleine hoeveelheden informatie bij een laag stroomverbruik uitgewisseld kunnen worden. DHL wil na een testperiode van drie maanden kijken of er ook andere metingen gedaan kunnen worden, zoals de temperatuur en luchtvochtigheid in containers of de trilling bij kwetsbare ladingen.

De containers worden voorgeladen in een vestiging van DHL, per trailer naar het stadscentrum vervoerd en daar op de fiets geplaatst. De zogenoemde City Hub voor cargofietsen kan vier containers vervoeren en maakt het volgens DHL mogelijk om grotere pakketten milieuvriendelijk in lastig bereikbare stadscentra te bezorgen en ook de retourstroom vanuit de stad te organiseren.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!