​Relatieve winkelcriminaliteit neemt toe

​Relatieve winkelcriminaliteit neemt toe

Hoewel de totale hoeveelheid vermogenscriminaliteit in Nederland daalt, is dat nauwelijks het geval voor het aantal winkeldiefstallen. Bijna acht procent van de vermogensdelicten is inmiddels een winkeldiefstal, tegenover zo’n zes procent in 2010.

Detailhandel Nederland spreekt zijn zorgen uit over de cijfers en pleit voor een gezamenlijke en nieuwe aanpak. Met name de groei van het aantal winkeldieven uit Oost-Europa baart de branchevereniging zorgen. In bijna vijftien procent van de gevallen wordt een winkeldiefstal gepleegd door een Oost-Europeaan. Ook wordt dertig procent van alle schade door winkeldiefstallen veroorzaakt door georganiseerde bendes. “In Nederland zijn honderden van deze bendes actief, vaak vanuit het voormalige Oostblok”, aldus secretaris winkelcriminaliteit Bert van Steeg van Detailhandel Nederland.

Detailhandel Nederland roept een volgend kabinet op om de aanpak van winkeldiefstal topprioriteit te maken. Daarbij gaat het volgens Van Steeg om meer samenwerking bij de aanpak van bendes, meer politiecapaciteit en het beter benutten van camerasystemen en zoekmethoden.

Eind vorig jaar bleek al uit onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum dat Oost-Europese bendes een grote rol spelen bij winkeldiefstal. Zij werken daarbij veelvuldig samen met marktkraamhouders, die een sleutelrol spelen in vraag en aanbod van producten en soms ook huisvesting van bendeleden.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!