​Intertoys legt ombouw in overlapgebieden stil

​Intertoys legt ombouw in overlapgebieden stil

Intertoys heeft alle franchisenemers in de overlapgebieden laten weten dat de ombouw van de lokale Bart Smit-vestiging voorlopig is gestaakt. Dat heeft de speelgoedketen gedaan na het verloren kort geding tegen een franchisenemer in Sassenheim.

De rechtbank van Noord-Holland verbood Intertoys eind januari de winkel in Lisse om te bouwen zonder toestemming van de winkelier uit het nabijgelegen Sassenheim. Echter is een tweede franchisenemer uit Den Bosch die naar de rechter stapte niet in het gelijk gesteld. Intertoys heeft onder meer de bedrijfsleiders van de Bart Smit-winkels in Den Bosch en Vught gevraagd alle aankondigingen dat de winkel een Intertoys wordt weg te halen en alle logo- en reclame-uitingen met de nieuwe naam nog niet te gebruiken, waarmee de dreiging dat de exclusiviteitsrechten worden geschonden niet voldoende concreet is.

Intertoys heeft tegenover de rechter laten weten zijn te doen om de franchisenemers uitzicht te geven ‘op een duurzaam rendement voor de toekomst’. De insteek is dat franchisenemers onder de streep geen nadeel mogen ondervinden van de ombouw van Bart Smit-winkels in hun gebied. De speelgoedketen heeft een compensatiesysteem bedacht, waarvoor met elke franchisenemer overleg moet worden gevoerd.

Intertoys stelt dat de franchisenemer uit Den Bosch weigert het gesprek aan te gaan, iets wat volgens de rechter – bij voorkeur onder leiding van een onafhankelijke partij – nog steeds de aangewezen weg is om een oplossing te bereiken. ‘Intertoys kan echter niet het onderwerp van overleg vooraf beperken tot de vraag hoe de schadevergoedingsregeling eruit zou moeten zien’, aldus de rechter. De franchisenemer uit Den Bosch oppert onder meer de mogelijkheid om de winkels van Bart Smit te sluiten.

Vijftien franchisenemers van Intertoys verzetten zich tegen de ombouw van Bart Smit in hun verzorgingsgebied. Het oorspronkelijk plan was om alle filialen van Bart Smit dit kwartaal om te bouwen tot Intertoys, gevolgd door de vestigingen van ToysXL.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends