​‘Lion wil HEMA volgend jaar verkopen’

HEMA moet vanaf 2019 op zoek naar honderden miljoenen aan nieuwe financiering. Voor die tijd wil eigenaar Lion Capital van de winkelketen af, melden bronnen rond het bedrijf aan Quote.

De obligaties die HEMA in 2014 afsloot lopen in 2019 af. Lion wacht dat moment niet af en begint volgens insiders nog dit jaar met een ‘roadshow’ langs potentiële kopers. Ook een beursgang zou een optie zijn. “Het komt erop neer dat ze hopen op iemand met een grote zak geld”, aldus een van de bronnen.

HEMA zou er met het oog op de verkoop alles aan doen om de resultaten zo snel mogelijk op te krikken, onder meer door de marges te verhogen. In het derde kwartaal van vorig jaar waren die met ruim drie procent toegenomen. De retailer laat weten dat ‘het aan de aandeelhouder is’ om over een verkoop te beslissen, terwijl Lion geen commentaar geeft.

De huidige topman Tjeerd Jegen - die zelf een financieel belang heeft bij een verkoop - zei eind vorig jaar niet te weten hoe lang HEMA nog in handen van de Britten blijft. Wel wees hij erop dat Lions bedrijfsmodel is dat ze ‘hun bezittingen een keer van de hand doen’. De private equitypartij probeerde HEMA al in 2010 van de hand te doen en was toen dicht bij een deal met Ahold, maar die ketste op het laatste moment af.

RetailTrends