​Rechter valt over concurrentiebeding van Action

​Rechter valt over concurrentiebeding van Action

Action ziet een voormalige rayonleider naar Trekpleister vertrekken. De discountformule probeerde de overstap te blokkeren via een kort geding, maar de werknemer heeft in hoger beroep zijn gelijk gehaald bij het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.

De bewuste medewerker was sinds 2013 in dienst van Action als rayonleider in het rayon Noord-Nederland. Hij zegde afgelopen augustus zijn contract op, om per 1 oktober aan de slag te gaan als junior districtsmanager bij A.S. Watson. Hij krijgt daar de leiding over een aantal filialen van Trekpleister in het noorden van het land.

Volgens Action is die overstap in strijd met het concurrentiebeding, dat een jaar na het vertrek geldig is. Volgens de rechter is dat beding echter zeer breed geformuleerd ‘klaarblijkelijk vanuit de wens van Action om geen enkele mogelijke concurrent te missen’. Ook is de werknemer tot aan de opzegging bewust geen nadere informatie verstrekt over hoe dit beding in de praktijk wordt toegepast.

Een werknemer moet volgens de rechter zoveel mogelijk weten waar hij aan toe is als hij een andere baan overweegt en moet niet afhankelijk zijn van de opinie van de werkgever. Trekpleister is ‘in objectieve zin wel een concurrent van Action’, maar de discounter zou geen groot risico lopen bij een overstap van de medewerker. Mede vanwege de verstreken tijd heeft de rechter nu besloten het concurrentiebeding van tafel te vegen.

Reacties