​Xenos toont nieuw gezicht in ‘leerwinkel’

Xenos heeft donderdag in Haarlem een tweede proefwinkel geopend. Het filiaal in de Barteljorisstraat heeft onder meer een nieuw logo, winkelwagentjes en een ongedwongen looproute.

De winkel geldt volgens ceo Francine van Dierendonck als een ‘prototype’. “Het is een werkbare winkel die niet perfect is, maar waar we zien en meten hoe klanten op de aanpassingen reageren.” Het concept is gebaseerd op de eerste leerwinkel, die afgelopen november werd geopend in Den Bosch.

De zogenoemde ‘leerwinkel’ heeft onder meer lagere stellingen in het midden van de winkel, een demonstratietafel en binnenkort ook het eerste online bestelpunt van Xenos. Het dochterbedrijf van Blokker Holding gaat niet alle winkels op grote ombouwen, zoals bijvoorbeeld zusterformule Blokker doet. “Als we interessante elementen vinden, zullen we die gebruiken om andere winkels te optimaliseren”, aldus de ceo.

Xenos heeft al besloten om de ‘magazijnverkoop’ naar alle vestigingen in Nederland en Duitsland uit te rollen. Op die plek vinden koopjesjagers alle afprijzingen bij elkaar. Van Dierendonck kan zich ook voorstellen dat de nieuwe signing die in Haarlem is geïntroduceerd naar alle winkels wordt uitgerold. “We zoeken ook naar beperkte aanpassingen die een groot effect creëren.”

De vernieuwing van de formule, met het doel de omzet- en margebijdrage te verhogen, werd vorig jaar al aangekondigd. Het resultaat van de winkelketen, die met 250 winkels actief is, stond destijds onder druk. Hoe Xenos er nu voorstaat, vertelt de ceo niet. “Als onderdeel van Blokker Holding delen we zelf geen cijfers, maar ik kan wel zeggen dat we serieus investeren om het merk en onze winkels te vernieuwen.”

Bekijk de leerwinkel van Xenos in Haarlem op RetailWatching.

RetailTrends