​Veel minder plastic tasjes verstrekt

​Veel minder plastic tasjes verstrekt

Het verbod op het weggeven van plastic tasjes heeft tot een gedragsverandering onder consumenten geleid. Er gaan 71 procent minder plastic tasjes over de toonbank, nu ervoor moet worden betaald. Dat blijkt uit een onderzoek van SAMR onder driehonderd winkeliers, in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

De meeste winkeliers staan achter het verbod, blijkt verder uit het onderzoek. Wel blijkt onder foodretailers en markthandelaren nog relatief veel onvrede te zijn over de maatregel. Die gaat vooral over twijfels over de effectiviteit van het beleid, de ontoereikendheid van papieren tassen en het ‘lagere service-gevoel’. Zo’n dertig procent van de ondervraagden biedt een papieren tas als alternatief. Dat doen ze vooral omdat ze het klantvriendelijker vinden dan geld vragen voor een plastic variant. Echter worden door zowel retailers als handelaren ‘vraagtekens gezet bij de milieuvriendelijkheid van papier’, stelt het onderzoeksbureau.

De resultaten laten zien dat het verbod werkt, stelt staatssecretaris Sharon Dijksma. “Dat is een grote winst voor het milieu.” Het verbod op gratis plastic tasjes geldt sinds begin vorig jaar. Onlangs werd al duidelijk dat er nog geen retailers zijn beboet die de regel overtraden, maar dat er wel dertig bedrijven een waarschuwing hebben gehad.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!