​HEMA neemt ook restaurant en afhaalpunten op de schop

HEMA ligt op koers om ‘in de nabije toekomst’ weer zwarte cijfers te schrijven. Dat stelt topman Tjeerd Jegen bij een toelichting op de jaarcijfers, die donderdag zijn gepresenteerd.

Winstgevendheid is de belangrijkste doelstelling Jegen bij zijn aanstelling meekreeg van Lion Capital. Het gerucht is dat de eigenaar HEMA volgend jaar wil verkopen. Jegen zegt dat het aan Lion Capital is om te bepalen wanneer het bedrijf wordt verkocht. “Iedereen weet dat dit gaat gebeuren. Ik focus me op de omzet en de marge en ik ben heel blij met de cijfers”, zegt hij in De Financiële Telegraaf.

HEMA schreef vorig jaar een verlies van 26,2 miljoen euro in de boeken, maar in het vierde kwartaal werd bijna break-even gedraaid. De omzet liep tegelijkertijd met 9,2 procent op. Die stijging wordt veroorzaakt door een stijgende kledingverkoop, waar HEMA relatief hoge marges op haalt. Daarnaast is er minder voedsel weggegooid, is de retailer gestopt met verlieslatende promoties en zijn er betere inkoopvoorwaarden bedongen bij vaste leveranciers. Ook is HEMA in zee gegaan met aanbieders die goedkoper kunnen leveren, stelt Jegen in Het Financieele Dagblad.

De topman verwacht verder dat het nieuwe winkelconcept dat in Nederland en België wordt uitgerold in twee of drie jaar voor een omzetgroei van tien procent kan zorgen. Daarnaast hoopt HEMA de omzet te verhogen door met een nieuwe opzet voor het restaurant en de afhaalpunten te komen. Die vernieuwingen worden in de loop van dit jaar zichtbaar.

RetailTrends