​‘Omzeilen vakbonden door Jumbo is onverstandig’

​‘Omzeilen vakbonden door Jumbo is onverstandig’

Het besluit van Jumbo om zijn arbeidsvoorwaarden buiten de vakbonden om te regelen is nadelig voor zowel de retailer als de werknemers. Dat stellen arbeidsexperts in Het Financieele Dagblad.

Een cao geeft rust, omdat de vakbonden geen acties meer voeren, stelt cao-expert Henk Strating. “Nu kunnen de bonden actie blijven voeren tegen Jumbo.” De supermarktketen kiest in plaats daarvan voor een eigen ArbeidsVoorwaarden Regeling (AVR). Strating noemt die omslachtig, omdat alle medewerkers individueel hun handtekening moeten zetten en bovendien bij de rechter protest kunnen aantekenen.

Jumbo laat met het buitenspel zetten van de vakbonden zien ‘totaal geen respect te hebben voor de standpunten en belangen van de werknemers in de distributiecentra’, reageert FNV op de stap. CNV laat weten dat de acties tegen de supermarktketen doorgaan. De stakingen in de dc’s zijn inmiddels zo’n twee weken bezig. Jumbo heeft er naar eigen zeggen weinig last van.

Jumbo zegt met de AVR zijn medewerkers juist een grotere stem te geven in de afspraken die gemaakt worden. In de regeling wordt onder meer vastgehouden aan de eerder bekendgemaakt loonsverhoging van 1,5 procent, waar de bonden 2,5 procent eisten.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!