​Topman van C&A maakt dit jaar plaats

​Topman van C&A maakt dit jaar plaats

Maurice Brenninkmeijer stopt nog dit jaar als bestuursvoorzitter van Cofra Holding. Hij geeft sinds 2011 leiding aan het zakenimperium van C&A.

Brenninkmeijers stappen doorgaans uit het bedrijf als ze 55 zijn. Maurice Brenninkmeijer is inmiddels 56. “Ik ga nog dit jaar met pensioen, maar blijf betrokken”, laat hij weten tegenover NRC. “Het ligt voor de hand dat ik mij zal gaan bezighouden met liefdadigheid.”

Brenninkmeijer geeft in het interview inzicht in de filosofie achter de filantropie van C&A. Het modeimperium is zonder enige concurrentie de grootste schenker aan goede doelen van ons land. De familie Brenninkmeijer schonk onder meer ruim een miljard euro aan de katholieke kerk.

C&A gaf ooit standaard tien procent van zijn jaarwinst weg. Tegenwoordig is liefdadigheid niet meer afhankelijk van het bedrijfsresultaat, vertelt de topman. “Vroeger daalde het budget voor liefdadigheid als de winst omlaag ging. Nu niet meer.”

Op de vraag waarom C&A niet minder aan liefdadigheid doet en tegemoet komt aan het personeel dat actie voert voor meer loon, antwoordt Brenninkmeijer dat liefdadigheid ‘geen belasting op het bedrijf’ is. Alleen wat er overblijft van de winst nadat de benodigde investeringen zijn gedaan, kan volgens hem worden uitgegeven. “Om dat te kunnen blijven doen, moet het bedrijf dus wel overleven in een commerciële markt.”

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends