​Appdate: Hiermee kun je veilig prijzen vergelijken

​Appdate: Hiermee kun je veilig prijzen vergelijken

Met de groei van m-commerce schieten ook apps als paddenstoelen uit de grond. Retailers houden het vaak niet bij één mobiele applicatie, terwijl niet-retailers toepassingen introduceren die niet zouden misstaan bij grote winkelketens. RetailWatching geeft wekelijks een overzicht van drie apps die meer dan de moeite waard zijn. Deze week apps van Avira, Sorted en Facebook.

Avira
Er zijn inmiddels zoveel apps om prijzen te vergelijken, dat consumenten door het bomen het bos niet meer kunnen zien. Bovendien vragen ze zich regelmatig af of de webwinkel die de laagste prijs biedt wel te vertrouwen is. Antivirusspecialist Avira komt nu met een oplossing voor deze twee problemen: de Avira Insight en QR Scanner. Inderdaad, weer een nieuwe app om prijzen te vergelijken. Maar wel een app die gelijk even checkt hoe veilig de transactie daadwerkelijk is.

De app stelt consumenten in staat om met hun mobiel prijzen en ander informatie in een winkel te vergelijken door een QR- of barcode te scannen. Na het scannen van bepaalde codes kunnen ze overigens aanbiedingen van leveranciers of retailers verwachten. Ook krijgen gebruikers de (prijs)geschiedenis van de gescande items te zien. Maar het belangrijkste volgens Avira: de app checkt direct of de link waar de code naar verwijst veilig is. Is de website veilig, dan wordt de toegang geblokkeerd.

Sorted
Nu steeds meer consumenten online producten bestellen, zijn er ook steeds meer pakketten onder weg. Hoe handig zou het zijn als je alle bezorginformatie in één overzichtelijke app kunt terugvinden? Sorted, het vroegere MPD Group, gaat naar eigen zeggen alle verschillende bezorg- en retourinformatie bundelen. Daarmee komt het bedrijf volgens ceo David Grimes tegemoet aan de hoge eisen van consumenten, nu grootmachten als Amazon de grenzen van bezorging verleggen. “Consumenten verwachten inmiddels dat hun producten waar en wanneer ze willen arriveren. De consument kan vandaag de dag een taxi bestellen, liefde vinden, een huis in het buitenland huren en naar de gewenste muziek luisteren met een simpele swipe, maar waarom kunnen ze dan niet het afleveradres hun pakketje twee uur voor de bezorging veranderen van het werk naar hun huis?”

De app van Sorted zou niet alleen voor de consument goed zijn. Retailers kunnen hun logistieke partners beter integreren in de customer journey en bovendien meeliften op de nieuwste innovaties op logistiek terrein, zo klinkt het. Hoe de app er precies uit komt te zien is nog even afwachten: hij is nog niet gelanceerd.

Facebook
Facebook test een nieuwe functie waarmee gebruikers korting kunnen krijgen in fysieke winkels. De functie heet Facebook Rewards en wordt volgens het sociale netwerk op kleine schaal getest. Via de nieuwe functie kunnen consumenten in de Facebook-app een persoonlijke QR-code scannen bij deelnemende winkels. Daarmee krijgen ze kortingen bij deelnemende winkels. Facebook-gebruikers die deel uitmaken van de pilot zien de Rewards-functie tussen hun tabbladen in de app staan.

Facebook ziet de functie als een manier om retailers te helpen klanten aan zich te binden. Het sociale platform testte in 2012 al een vergelijkbare functie onder de naam Facebook Offers. Daarbij waren barcodes in winkels te scannen, die aan een specifieke aanbieding gekoppeld waren. Bij Rewards is de code aan de gebruiker gekoppeld, in plaats van aan een product, en dus op verschillende manieren en bij verschillende winkels te verzilveren.