​FNV beschuldigt Ahold Delhaize van belastingontwijking

​FNV beschuldigt Ahold Delhaize van belastingontwijking

Ahold Delhaize heeft 350 handelsmerken en patenten, waaronder Etos, ondergebracht in Zwitserland. Dit doet het supermarktconcern vanwege het lage belastingpercentage, blijkt uit onderzoek van SOMO in opdracht van FNV.

De winstbelasting in de Verenigde Staten en Nederland bedraagt respectievelijk 35 en 25 procent, terwijl die in Zwitserland tussen de acht en elf procent ligt. Ahold Delhaize is volgens FNV in de jaarrekening niet transparant over de omvang van de winst waarover via Zwitserland belasting wordt betaald. De vakbond roept het supermarktconcern op openheid te geven over de constructie.

Ahold Delhaize heeft de afgelopen tien jaar zo’n zevenhonderd miljoen euro minder winstbelasting betaald dan op basis van het Nederlandse tarief zou moeten, stelt de vakbond. Volgens FNV moet de retailer een groter deel van de winst beschikbaar stellen voor betere salarissen voor werknemers. Als winst naar loon en behoud van vaste banen gaat in plaats van aandeelhoudersuitkeringen, dan heeft heel Nederland daar iets aan”, aldus bestuurder Tuur Elzinga.

Een woordvoerder van Ahold Delhaize laat aan Trouw eten dat vorig jaar 316 miljoen euro winstbelasting is afgedragen, en inclusief btw, loon-, vastgoed- en verpakkingsbelasting ruim drie miljard. “We nemen dus onze verantwoordelijkheid op dit vlak.” Op de bevindingen van SOMO wil de woordvoerder niet ingaan.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!