‘Ahold Delhaize bezorgd over vijandige overname’

De top van Ahold Delhaize maakt zich zorgen over een mogelijke vijandige overname. Op 18 december volgend jaar eindigt de beschermingsconstructie van het supermarktconcern en die wordt niet verlengd, meldt De Financiële Telegraaf.

De top van Ahold Delhaize wil vasthouden aan de Stichting Ahold Continuiteit, maar heeft daarvoor steun nodig van de aandeelhouders. Een dergelijk voorstel wordt als kansloos ingeschat, stellen bronnen tegenover de krant. “De bescherming is van tafel.”

De Stichting Ahold Continuiteit werd in 1989 opgericht en kan preferente aandelen met extra stemrecht uitgeven om een overname te dwarsbomen. Ahold Delhaize heeft zijn pijlen nu gericht op de lobby voor wettelijke bescherming door commissaris Jan Hommen en voormalig directielid Peter Wakkie. Zij pleiten voor een jaar bedenktijd voor beursgenoteerde bedrijven in het geval van een vijandig overnamebod.

Ahold Delhaize heeft zijn aandelenkoers sinds de fusie in juli 2016 zien dalen van 21,96 tot 16,70 euro. De koers ging vrijdag nog hard onderuit toen de overname van Whole Foods door Amazon bekend werd gemaakt. Ahold Delhaize haalt het merendeel van zijn omzet uit de Verenigde Staten.

RetailTrends