‘Blokker-reorganisatie dreigt te leiden tot langdurige leegstand’

‘Blokker-reorganisatie dreigt te leiden tot langdurige leegstand’

De winkelsluitingen bij Blokker zorgen er mogelijk voor dat de winkelleegstand met bijna veertigduizend vierkante meter oploopt. Colliers International verwacht dat er 140 winkels worden afgestoten, waarbij voor vijftig winkels waarschijnlijk snel een nieuwe huurder gevonden. Voor de overige negentig locaties zijn de vooruitzichten minder hoopgevend, zo blijkt uit een analyse van de vastgoedadviseur.

De 140 bewuste filialen van Blokker, veelal in verzorgingsgebieden kleiner dan twintigduizend inwoners, zijn goed voor zo’n zestigduizend vierkante meter aan winkelruimte. Voor elke vestiging heeft de vastgoedadviseur het toekomstperspectief bepaald. De vijftig panden met een redelijk tot goed perspectief vertegenwoordigen 23 duizend vierkante meter en liggen vooral in woonplaatsen met meer dan vijftienduizend inwoners en op relatief goede locaties in winkelgebieden. Vooral lokale ondernemers zullen deze winkels in onder meer Gemert, Nunspeet en Schagen aanhuren, verwacht Colliers International. Onder (inter)nationale winkelketens zou weinig belangstelling bestaan voor kleinere plaatsen.

De negentig vestigingen met een matig tot slecht toekomstperspectief kunnen waarschijnlijk op weinig interesse uit de retail rekenen. Ruim tachtig procent van deze panden ligt buiten de Randstad en bevindt zich in plaatsen als Oosterwolde, Ter Apel en Axel. De vastgoedadviseur verwacht dat deze locaties met langdurige leegstandsproblemen gaan kampen.

Om te voorkomen dat de winkelleegstand met bijna veertigduizend vierkante meter oploopt, is ‘samenwerking tussen alle marktpartijen noodzakelijk’. Zo is er een bestemmingswijziging of transformatie nodig, waarvoor gemeenten in actief moeten komen. “De nieuwe strategie van Blokker dwingt vastgoedeigenaren om meer creativiteit te tonen in hun verhuurbeleid”, stelt partner Joost Vooijs. “Denk aan startup begeleiding, omzethuren, een investeringsbijdrage voor nieuwe concepten of een bedrijfsfinanciering voor startende ondernemers.”

Reacties 1


Reinder Koornstra 22 jun, 16:31

We hebben mínder winkels van 1000 m2 nodig, niet meer. Dus ben ik heel benieuwd naar die 'creativiteit'. Maar opnieuw, bestrijding van leegstand lijkt een oplossing voor de vastgoedsector, maar snelle en adequate sanering van winkelgebied is uiterst noodzakelijk voor de retailsector.
Zie 'Stadshart in Dodenspiraal" op nl.linkedin.com/in/reinderkoornstra

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!