‘Belgische nachtwerkwet voor webshops puur symbolisch’

‘Belgische nachtwerkwet voor webshops puur symbolisch’

De regering van België heeft woensdag soepelere regels aangekondigd voor nachtwerk in de e-commercesector. In de praktijk helpt de wetswijziging webwinkels niets, zegt ceo Dominique Michel van belangenorganisatie Comeos. 

Door de hervorming van de wet hoeven webwinkels die personeel ’s nachts aan het werk willen zetten straks niet meer de toestemming van drie vakbonden, maar slechts van één te hebben. Dat geldt echter alleen voor werk tussen middernacht en vijf uur ’s ochtends. Om personeel tussen acht uur ’s avonds en middernacht in te zetten is nog steeds een akkoord van drie vakbonden nodig, net zoals voor zondagswerk.

De wetswijziging is volgens Michel ‘symbolisch’, omdat webshops bestellingen voor elf uur ’s avonds de volgende dag willen leveren. Daarvoor moeten pakketjes snel na middernacht geleverd kunnen worden aan de verzendbedrijven. "Geen enkel bedrijf zal beginnen werken vanaf middernacht als er van acht tot twaalf niets gedaan kan worden”, aldus Michel. Nederlandse spelers als bol.com en Coolblue, die wel de volgende dag bezorgen, zijn daar volgens Comeos erg succesvol mee geworden ten koste van Belgische bedrijven. Het land loopt volgens de belangenorganisatie daardoor zo’n vijftienduizend banen mis.

De regels rond nachtwerk zijn voor veel etailers reden om zich niet bij onze zuiderburen te vestigen. Coolblue en bol.com leveren aan Belgische consumenten vanuit Nederland.


 

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends