Deliveroo: ‘Wetgeving is verouderd en moet anders’

Werkgevers zouden meer zekerheden aan zzp’ers moeten kunnen geven, zonder dat die direct als werknemer worden aangemerkt. ‘We kunnen de wereld van morgen niet vormgeven met de regels van gisteren’, schrijft general manager Benelux Mathieu de Lophem van Deliveroo in een opiniestuk in Het Financieele Dagblad.

Deliveroo kwam recent in opspraak, toen het bekendmaakte zijn Nederlandse koeriers in loondienst geleidelijk aan te vervangen door zzp’ers. Dat doet de maaltijdbezorgers naar eigen zeggen omdat de bezorgers zelf om die flexibiliteit vragen. ‘Tegen hen die vinden dat deze manier van werken een truc is om alle risico’s bij de riders neer te leggen, zeg ik: dit kan niet verder van de waarheid afstaan’, schrijft De Lophem.

Deliveroo zou zzp’ers graag meer bescherming bieden, maar ziet zich daarin beperkt door de wetgeving. Een bezorger zou dan namelijk worden aangemerkt als werknemer en een verplicht aantal uren per week moeten werken. Dat zou volgens De Lophem ten koste gaan van de flexibiliteit die de riders aantrekt en van de snelheid van de bezorgdienst. De Lophem roept op tot een systeem waarin bescherming van de werkende en flexibiliteit worden samengebracht.

De stap van Deliveroo om met zzp’ers te werken kon op veel kritiek rekenen. Vakbond CNV liet weten juridische stappen te overwegen, terwijl eerder ZZP Nederland en minister Asscher de werkwijze hekelden. 
 

RetailTrends