Appdate: Wanneer komt de pakketbrievenbus van de grond?

Appdate: Wanneer komt de pakketbrievenbus van de grond?

Met de groei van m-commerce schieten ook apps als paddenstoelen uit de grond. Retailers houden het vaak niet bij één mobiele applicatie, terwijl niet-retailers toepassingen introduceren die niet zouden misstaan bij grote winkelketens. RetailTrends geeft wekelijks een overzicht van drie apps die meer dan de moeite waard zijn. Deze week apps van LockBox, Zalando en Rabobank.

LockBox
Het is een bekende frustratie onder onlineshoppers: de pakketbezorger die aan de deur komt op het moment dat er niemand thuis is. Een oplossing is om alleen nog maar van afhaalpunten en pakjesautomaten gebruik te maken, maar steeds vaker wordt geëxperimenteerd met pakketkluizen aan huis. Grote partijen als PostNL en DHL experimenteerden er al (even) mee, terwijl de Amsterdamse startup MYPO recent een investering van een half miljoen ontving om zijn slimme pakketbrievenbus naar de markt te brengen. LockBox probeert het met een vergelijkbare brievenbus die aan huis kan worden bevestigd. Een postbode kan via pincode of de app de LockBox openen en een pakketje achterlaten, zonder dat de ontvanger thuis hoeft te zijn.


Gebruikers kunnen met de app beheren wie er op welk tijdstip toegang heeft tot de pakketbrievenbus. Daarnaast kunnen ze de toegang terugtrekken of ‘one time access’ verlenen. Ook is er een overzicht te vinden van wie de LockBox allemaal heeft geopend via de app. Dat hoeven volgens het bedrijf niet alleen pakketbezorgers te zijn: de brievenbus kan ook ingezet worden als een vriend het boek komt ophalen, dat je van hem hebt geleend. LockBox – dat al enkele jaren terug door twee jonge ondernemers uit Kampen werd opgericht – heeft naar eigen zeggen inmiddels een succesvolle pilot met driehonderd kluisjes achter de rug. De Nederlandse startup heeft besloten een crowdfundingcampagne te lanceren op Kickstarter, waarmee mensen een LockBox kunnen pre-orderen. De verwachte leverdatum is augustus 2018.

Zalando
Zalando lanceert een nieuwe app waarmee consumenten met behulp van een virtuele assistent een cadeau kunnen vinden. De zogenoemde Geschenkefinder (Gift Finder) komt later deze maand beschikbaar voor Duitse klanten. De modeverkoper is een van de hoofdpartners van Google, dat onlangs het conversatieplatform Actions on Google in Duitsland lanceerde. Derde partijen kunnen daarmee apps bouwen gebaseerd op de Google Assistant, de spraakassistent van de zoekmachine.

De nieuwe app verbindt gebruikers met een chatbot, die aan de hand van een reeks vragen ‘het perfecte fashioncadeau’ voor hen vindt. Het product, zoals een armband of tas, is vervolgens direct te bestellen bij Zalando. De Duitse etailer zet door de samenwerking met Google een stap verder in ‘conversational commerce’, stelt vp strategy Nicolas Borg. “We gaan verder met het ontdekken van een gebied dat enorm relevant gaat zijn voor de toekomst van winkelen.”

Rabobank
Betalen met je telefoon: de meeste banken zien er wel brood in. Zo ook Rabobank, dat werkt aan een nieuwe versie van de Rabo Wallet. Daarmee kunnen klanten aan de kassa betalen met hun smartphone in plaats van een plastic pas. Ook kunnen gebruikers parkeertijd afrekenen zonder muntgeld, klantenkaarten digitaal opslaan en altijd hun saldo checken. ‘Zo krijgt de smartphone steeds meer de rol van een digitale portemonnee’, aldus Rabobank.

In een dag tijd hebben tienduizend klanten – twee keer meer dan beoogt – zich bij de bank aangemeld voor de testversie van de vernieuwde Rabo Wallet voor Android-telefoons. Die groep bestaat zowel uit nieuwe als bestaande Wallet-gebruikers. “We zijn blij met de belangstelling en gaan nu aan de slag met alle feedback die we krijgen over het gebruik ervan”, reageert productmanager kopen & verkopen Suzan Eeten. De pilot is volgens haar vooral bedoeld om het gebruiksgemak te optimaliseren. “We doen ons best om de app zo snel mogelijk beschikbaar te stellen.”