Politiek in actie tegen ‘machtsmisbruik’ supermarkten

Politiek in actie tegen ‘machtsmisbruik’ supermarkten

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat supermarktketens hun leveranciers sneller betalen. Ook Brussel werkt aan een plan om Europese supermarkten te dwingen hun betaaltermijnen sterk in te korten. 

De Tweede Kamerleden reageren op berichtgeving van het FD, waaruit blijkt dat supermarkten hun leveranciers twee tot vier keer zo laat betalen als zeven jaar geleden. VVD en CDA hebben naar aanleiding daarvan vragen gesteld aan staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken. “Te late betalingen, oneerlijke contracten en slechte voorwaarden die de prijzen drukken zijn onacceptabel”, stelt CDA-Kamerlid Jaco Geurts. D66 en GroenLinks pleiten voor een onderzoek door de Autoriteit Consument en Markt, maar die laat weten daar niet over te gaan.

Eurocommissaris van landbouw Phil Hogan presenteert donderdag een conceptakkoord over de aanpak van ‘oneerlijke handelspraktijken’. Daarin staat onder meer dat supermarkten hun leveranciers binnen maximaal dertig dagen moeten betalen. Ook mogen zij niet eenzijdig en met terugwerkende kracht clausules in een contract aanpassen. De Eurocommissaris wil daarmee tegemoet komen aan klachten van boeren en andere leveranciers, die stellen dat supermarkten hun inkoopmacht misbruiken.

Nederlandse supermarktketens zouden expansie en overnames financieren door hun leveranciers steeds later te betalen, maar de retailers ontkennen dat. Betalingstermijnen bij onder meer Jumbo en Superunie zijn weliswaar verlengd, maar volgens beide bedrijven in goed overleg met de leveranciers.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!