Britse minister pleit voor belasting op e-commerce 

Britse minister pleit voor belasting op e-commerce 

De Britse minister van Financiën Philip Hammond staat niet afwijzend tegenover de invoering van een zogenoemde Amazon-taks. Een belasting op e-commerce moet de wankelende positie van traditionele retailers in het land verstevigen.

De Amazon-taks is geopperd als gevolg van de problemen bij House of Fraser, dat onlangs door Sports Direct van de ondergang werd gered. Behalve de warenhuisketen hebben ook andere bekende Britse namen als Marks & Spencer, Topshop en Debenhams het zwaar.

Het is volgens Hammond duidelijk dat de winkelstraat ondersteund moet worden nu de populariteit van e-commerce groeit. “We willen ervoor zorgen dat de winkelstraat veerkrachtig blijft en dat de belasting eerlijk is voor zowel traditionele bedrijven als bedrijven die online actief zijn”, zegt tegenover Sky News

Om tot nieuwe belastingregels te komen, zijn volgens de minister nieuwe internationale afspraken nodig. Veel grote online bedrijven zijn immers internationaal actief. De politicus overweegt tijdelijke belastingmaatregelen te nemen, als het Verenigd Koninkrijk andere landen niet kan bewegen om ‘een gelijk speelveld te creëren voor internetgiganten en de fysieke retailers’.

Eerder werd al bekend dat ook Frankrijk een belasting op online bestellingen overweegt in te voeren. Lees op RetailTrends meer over de mogelijke invoering van een Amazon-taks.

Reacties 5


Bart Vellinga 14 aug, 16:06

Deze Amazon taks gaat helemaal niets oplossen. Probleem zit veel dieper en men zal zolang er twee verdieners zijn, een breder aanbod op internet is met prijsvergelijk niet minder besteld gaan worden op internet. Wat gaat men dan doen met de Taks?


Pepijn Vos 14 aug, 16:32

Ridicuul plan. Als de consument liever online bestelt, dan kan je dat toch niet bestraffen met extra belasting? Dat is simpelweg de voorkeur van de consument.

Wat voor vreemde gedachtegang zit hierachter? Wat los je op? Door het ene extra te belasten creëer je JUIST een ongelijk speelveld.

Webwinkeliers zijn voor 99 procent hardwerkende ondernemers die netjes belasting betalen. Die worden nu ook gestraft.


Cor Wander 14 aug, 17:05

Even geknipt en geplakt van Retailtrends:
Ligt de belasting van traditionele retailers hoger dan van webwinkels? Ja, rekent The Guardian voor. House of Fraser, vorig jaar goed voor 59 winkels en 787 miljoen pond aan omzet, had vorig jaar een zogenoemde ‘business rates bill’ van iets meer dan dertig miljoen pond. Amazon, dat in het land voor bijna negen miljard dollar verkoopt, betaalde slechts een fractie meer: 33 miljoen pond.


Pepijn Vos 14 aug, 17:27

@Cor Wander:
Dat is raar, maar de minister zou juist deze gekke belastingconstructie moeten aanpakken die het mogelijk maakt om zo weinig belasting te ontvangen van een grote speler als Amazon. Dit idee slaat de plank mis en benadeelt de eerlijke webshops.

Bovendien moeten we niet naïef zijn over de creativiteit van winkelketens. Zij kunnen net zo goed belasting ontwijken als online spelers.


jeffry Kuperus 15 aug, 10:58

Simpele regel, wil je goederen in NL verkopen dan betaal je BTW Zelfde BTW voor e-tailer als retailer. Daarnaast zelfde verwijderingstaks, vervuilings taks, afval taks want we vervuilen wat met al die (plastic) e-tail verpakking. En natuurlijk moeten etailer ook voldoen aan eisen NVWA Level Playing Field

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!