Kleinere winkelgebieden raken verder achterop 

Kleinere winkelgebieden raken verder achterop 

De centrumleegstand in de belangrijkste Nederlandse winkelsteden is vorig jaar met 0,5 procentpunt gedaald tot zeven procent. Ondersteunende en lokale winkelgebieden weten zich echter nauwelijks te herstellen, blijkt uit het jaarlijkse rapport Sprekende Cijfers Winkelmarkten van Dynamis.

De meeste Nederlandse hoofdwinkelgebieden zijn volgens het onderzoek zeer sterk uit de crisis gekomen. Slechts een op de veertien winkels in de centra is niet in gebruik en de leegstaande panden die er zijn, bevinden zich met name op C-locaties. In de centra van ondersteunende winkelgebieden is de leegstand slechts met 0,2 procentpunt afgenomen tot 12,2 procent. De winkelleegstand in lokale en bovenlokale gebieden nam zelfs met 0,2 procentpunt toe tot 9,7 procent.

De verschillen tussen ondersteunende winkelregio’s zijn sterk. Waar Amstelveen met slechts vijf procent leegstand kampt, is dit in Rijswijk 24 procent. Ondanks een lichte daling van de gemiddelde leegstand, kan volgens Dynamis niet over een revitalisatie van de ondersteunde winkelgebieden gesproken worden. In bijna de helft van deze gebieden neemt de leegstand nog steeds toe. Bovendien is er geen duidelijke verschuiving van de leegstand naar de C-locaties zichtbaar. 

Na Rijswijk kampen Duiven, Schiedam en Oldenzaal met de meeste leegstand. In steden met meer dan honderdduizend inwoners hebben Venlo, Zoetermeer en Apeldoorn de hoogste leegstandspercentages.

De situatie in binnensteden wordt volgens Dynamis onder meer negatief beïnvloed door de lange besluitvormingtrajecten voor grootschalige winkelcentra, zoals outletcentra. Landelijke retailers stellen hun komst naar een kernwinkelgebied vaak uit totdat daar duidelijkheid over is, waardoor het gebied in een negatieve spiraal terecht kan komen. De onderzoekers pleiten er daarom voor planvorming rond nieuwe winkelontwikkelingen zo snel mogelijk te laten plaatsvinden, om geen schade toe te brengen aan het bestaande winkelgebied.


RetailRegister
Op zoek naar een winkellocatie? Retailers kunnen in het RetailRegister kosteloos aan vastgoedbezitters laten weten waar ze een winkel willen openen. Klik hier voor het RetailRegister.

Reacties

Dít is geheel in lijn met de trend, waarbij veel kleinere stadscentra degraderen tot boodschappencentra plus en de grote ketens zich concentreren op de grootste steden. Die Outletcentra hebben daar gewoon helemaal niets mee te maken. De kleinere steden moeten stoppen geld in de put te gooien door te proberen de trend voor te blijven. Dát gaat niet lukken, met name omdat iedereen in retailland probeert met de huidige formule succes te scoren. Geen vernieuwing, geen integratie met webshops, eigenlijk niets anders dan 30 jaar geleden, in het pre-internet tijdperk.
Daarom is het zo vreemd dat er zo lauw wordt gereageerd op een ontwikkeling als 'The Mall of the Netherlands in Leidschendam, het vroegere Leidschenhage. Als iedereen blijft stilstaan, zullen we meer van dat soort Shopping Malls zien komen!

Geplaatst door R.H. Koornstra MSc op 25 september 2018 om 16:34

Laatste nieuws

RetailTrends