'Nederland moet IKEA's wanpraktijken aanpakken'

'Nederland moet IKEA's wanpraktijken aanpakken'

De Nederlandse regering moet een onderzoek instellen naar ‘grootschalige schendingen’ van de rechten van werknemers van IKEA. Dat stelt de internationale vereniging van vakbonden Uni Global Union, die donderdag een klacht bij het Nederlandse contactpunt van de OESO heeft ingediend.

De klacht beschrijft het ‘falen van IKEA’s wereldwijde management’ bij het beteugelen van schadelijke anti-vakbondscampagnes in de Verenigde Staten, Ierland en Portugal. Het zou gaan om onder meer bedreigingen, intimidatie, discriminatie en bedrog. "Het topmanagement van het bedrijf negeerde herhaaldelijk de rode vlaggen die werknemers en vakbonden hebben opgeworpen over schendingen van rechten in hun winkels over de hele wereld”, aldus secretaris-generaal Christy Hoffman van Uni Global Union.

De klacht is gebaseerd op een overzicht van de juridische dossiers en tientallen interviews met werknemers en beschrijft manieren waarop IKEA voorkomt dat werknemers lid worden van een vakbond of een vakbond oprichten. Zo zou de retailer werknemers in de VS het idee hebben gegeven dat hun lonen en omstandigheden ‘aanzienlijk slechter’ zouden worden als ze een vakbond zouden oprichten. In Ierland zou een ‘repressieve, anti-vakbondsgerichte omgeving’ gecreëerd zijn, terwijl in Portugal met represailles werd gedreigd als werknemers de vakbond zouden steunen.

De verenigde vakbonden trekken bij de Nederlandse regering aan de bel, omdat IKEA in ons land gevestigd is. Regeringen zijn verplicht ervoor te zorgen dat de in hun land gevestigde multinationals de OESO-richtlijnen respecteren, waaronder de vrijheid van vereniging en andere arbeidsrechten.

IKEA laat in een reactie weten op de hoogte te zijn van de klacht. De meubelretailer is er volgens een woordvoerder alles aan gelegen om ‘een geweldige werkplek, doordrongen van een geest van samenwerking, waardigheid en respect’ te bieden. “We respecteren de vrije keuze van onze medewerkers om vertegenwoordiging te zoeken via elke soort vereniging.” De meubelretailer houdt zich volgens de woordvoerder strikt aan de regelgeving rond vakbonden in elk land waar het actief is. 
 

Reacties

Ik heb dat zelf persoonlijk meegemaakt en opgenomen bij Ikea Groningen! OVERDUIDELIJKE discriminatie waarbij een de zogenaamde HR afdeling duidelijk laat zien dat ze fout graag zijn! Er dient gewoon EEN DEGELIJK ONAFHANKELIJK ONDERZOEK te komen over de negatieve werksfeer, pesterijen en discriminaties bij Ikea(Groningen bijvoorbeeld)! Er horen de foute figuren te worden ontslagen en bestraft! Zoveel mensen vertrouwen de naam Ikea niet meer!

Geplaatst door Niet werken bij Ikea Niet werken bij Ikea op 10 april 2019 om 22:17

Laatste nieuws

RetailTrends