Lidl heeft met zijn scheerapparaat toch geen inbreuk gemaakt op het auteursrecht van Philips. Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank in Den Haag, in een bodemprocedure die door Philips is aangespannen.

Lidl moest zijn Silvercrest-scheerapparaten twee jaar terug van de kortgedingrechter uit de Nederlandse winkels halen, omdat die te veel op de SensoTouch 3D van Philips zouden lijken. De supermarktketen bood het apparaat in zijn folder aan voor 29,99 euro, waar de variant van Philips in 2010 werd geïntroduceerd met een adviesprijs van 209,99 euro. Het hoger beroep dat Lidl tegen die uitspraak aanspande, loopt nog altijd.

In de bodemprocedure die door Philips is gestart, oordeelt de rechter nu dat Lidl zijn apparaat een voldoende ‘eigen gezicht’ heeft gegeven. Van een slaafse nabootsing is bovendien geen sprake, omdat het apparaat van Philips niet meer op de markt is.

Philips is als in het ongelijk gestelde partij veroordeeld in de proceskosten. Die zijn aan de zijde van Lidl begroot op bijna 42 duizend euro.