McDonald’s boekt meer winst op minder omzet

McDonald’s boekt meer winst op minder omzet

McDonald’s heeft zijn nettowinst vorig jaar met veertien procent opgevoerd tot ruim 5,9 miljard dollar. De omzet van de fastfoodketen liep door de verkoop van winkels aan franchisenemers met acht procent terug.

De franchisevestigingen van McDonald’s waren met ruim elf miljard dollar goed voor het merendeel van de totaalomzet, die 21 miljard dollar bedroeg. In 2017 waren de eigen restaurants nog het belangrijkst in omzetaandeel. De vergelijkbare omzet liep op jaarbasis met 4,5 procent op. McDonald’s-Topman Steve Easterbrook spreekt van een sterk jaar. Hij wijst erop dat de keten veertien opeenvolgende kwartalen like-for-like groeit en voor het eerst sinds 2012 twee jaar op rij zijn wereldwijde bezoekersaantallen heeft zien toenemen.

De vestigingen buiten de Verenigde Staten groeien harder dan die in eigen land. Daaruit blijkt volgens Easterbrook dat de modernisering die McDonald’s doorvoert werkt. In het zogenoemde high-growth segment presteerden volgens de retailer met name Nederland en Italië sterk. 

Specifieke cijfers over ons land zijn nog niet bekendgemaakt. Digital lead Rik Vandewall zei vorige week tijdens de Webwinkel Vakdagen dat de trend van 2017 vorig jaar is doorgezet. Toen boekte McDonald’s 811 miljoen euro omzet in ons land, een groei van elf procent.

RetailTrends