De Consumentenbond is een bodemprocedure begonnen tegen Philips wegens verboden prijsafspraken. De bond wil dat mensen die tussen 1996 en 2006 een tv of pc-monitor kochten geld terugkrijgen, omdat ze er te veel voor hebben betaald.

Omdat een eerdere juridische procedure en pogingen om tot een schikking te komen niets uithaalden, stapt de Consumentenbond naar de rechter. "Philips en een aantal andere beeldbuisfabrikanten hebben zich jarenlang verrijkt over de rug van consumenten, die zo'n tien procent te veel betaalden voor hun televisies en computermonitors", zegt directeur Sandra Molendaar van de Consumentenbond.

De Consumentenbond vraagt de rechter vast te stellen dat Philips aansprakelijk is voor de volledige schade die door het kartel is veroorzaakt. Direct schadevergoeding eisen voor alle gedupeerden in één keer kan in dit geval niet. Philips maakte tussen 1996 en 2006 prijsafspraken met andere beeldbuisfabrikanten, zoals Samsung, LG en Panasonic. Het bedrijf kreeg al een EU-boete van ruim een half miljard euro. Ook andere fabrikanten werden beboet.

Philips zegt tegen persbureau ANP dat de onderneming de dagvaarding heeft ontvangen. "Philips is van plan zich te verdedigen tegen onterechte claims zoals deze", luidt de reactie.