'Financiële problemen bij Marqt sinds eerste dag'

'Financiële problemen bij Marqt sinds eerste dag'

De financiële problemen bij Marqt zijn al op dag één ontstaan, in 2008. Dat zegt directeur Tjibbe Bouma tegen NRC. Hij is dan ook voorstander van het samengaan met concurrent Ekoplaza, net zoals de meerderheid van de aandeelhouders.

Bouma wijst erop dat Marqt nog nooit winst heeft gemaakt. Bovendien zit de supermarktketen sinds 2012 bij Rabobank in bijzonder beheer, de afdeling voor noodlijdende bedrijven. "Er waren periodes dat het beter leek te gaan, maar we hebben geconcludeerd dat het onmogelijk is om op deze manier winstgevend te zijn." De keuze voor samengaan met Ekoplaza is dan ook makkelijk, vindt hij.

Oprichters Quirijn Bolle en Meike Beeren zien daar niets in. Zij willen dat Marqt wordt overgenomen door een investeerder die zij hebben aangedragen. De andere aandeelhouders willen dat de oprichters voor Ekoplaza kiezen en spanden daarom een kort geding aan. De uitspraak is dinsdag. 

Marqt heeft inmiddels achttien filialen. Daarvan blijven er volgend jaar tien à twaalf open, als de samenwerking met Ekoplaza een feit is. De twee formules blijven naast elkaar bestaan, zeggen de bedrijven. Retaildeskundige Rupert Parker Brady denkt dat het een kwestie van tijd is dat de fomule Marqt verdwijnt, zei hij tegen RetailTrends.

Reacties

Zeg nou maar gewoon dat het business model niet deugt! Maar ja, na álle halleluja verhalen in de eerste vijf jaar van hun bestaan durfde natuurlijk niemand alsnog aan te kaarten dat de basisvoorwaarde voor een winkel is dat je er geld mee verdient. Blijkbaar zijn de oprichters, mede door al die lauwerkransen, zo gaan geloven in hun idee dat ze erin zijn vastgeroest! Tja, Ecoplaza draait natuurlijk heel anders, dus zonder ingrijpende wijzigingen heeft die club weinig aan ‘Marqt’!

Geplaatst door Reinder Koornstra op 21 oktober 2019 om 10:58

Ja hebt ook écht o-ver-al verstand van hè Reinder....

Geplaatst door Frank Rozendaal op 21 oktober 2019 om 17:10

frank Rozendaal... je haalt me de woorden uit de mond.... Reinder weet altijd alles beter.... het moet vast schat en schat rijk zijn want hij weet hoe het allemaal niet moet...

Geplaatst door eddy white op 21 oktober 2019 om 22:02

En toch hebben de bijdrages van Reinder een enorme meerwaarde: een reageerplek zonder inhoudelijke gefundeerde reacties, bloedt al heel snel dood. Dat de reacties van Reinder vaak wat gekleurd zijn, neem ik dan op de koop toe 😉.

Geplaatst door Richard Westerveld op 23 oktober 2019 om 09:57

Laatste nieuws

RetailTrends