De financiële problemen bij Marqt zijn al op dag één ontstaan, in 2008. Dat zegt directeur Tjibbe Bouma tegen NRC. Hij is dan ook voorstander van het samengaan met concurrent Ekoplaza, net zoals de meerderheid van de aandeelhouders.

Bouma wijst erop dat Marqt nog nooit winst heeft gemaakt. Bovendien zit de supermarktketen sinds 2012 bij Rabobank in bijzonder beheer, de afdeling voor noodlijdende bedrijven. "Er waren periodes dat het beter leek te gaan, maar we hebben geconcludeerd dat het onmogelijk is om op deze manier winstgevend te zijn." De keuze voor samengaan met Ekoplaza is dan ook makkelijk, vindt hij.

Oprichters Quirijn Bolle en Meike Beeren zien daar niets in. Zij willen dat Marqt wordt overgenomen door een investeerder die zij hebben aangedragen. De andere aandeelhouders willen dat de oprichters voor Ekoplaza kiezen en spanden daarom een kort geding aan. De uitspraak is dinsdag. 

Marqt heeft inmiddels achttien filialen. Daarvan blijven er volgend jaar tien à twaalf open, als de samenwerking met Ekoplaza een feit is. De twee formules blijven naast elkaar bestaan, zeggen de bedrijven. Retaildeskundige Rupert Parker Brady denkt dat het een kwestie van tijd is dat de fomule Marqt verdwijnt, zei hij tegen RetailTrends.