Domino's is ervan overtuigd dat het conflict met zijn franchisenemers door onderling overleg is op te lossen. Van een breuk of ondernemers die willen vertrekken is geen sprake, zegt ceo Misja Vroom tegen RetailTrends. “Er zijn juist genoeg ondernemers die hebben aangegeven te willen groeien.”

Een groep ondernemers spande onlangs een rechtszaak aan omdat ze zelf hun openingstijden willen bepalen. De pizzaketen wil dat al zijn franchisenemers met de lunch opengaan. De rechter bepaalde dat alleen franchisenemers bij wie dat in het contract is vastgelegd, verplicht kunnen worden om 's middags de deuren te openen. Volgens Vroom betekent dat in de praktijk dat twee derde van de winkels wél verplicht kan worden om voor de lunch open te gaan.

Volgens de ondernemers zou de verkoop tussen de middag een verliesgevende operatie zijn, maar dat beeld herkent Vroom niet. “Het komt eruit voort dat franchisers graag zelf hun openingstijden bepalen”, stelt hij. “En om daarin je gelijk te halen, zul je zoveel mogelijk argumenten aandragen die het besluit van de rechter kunnen beïnvloeden. Ondernemers bepalen graag zelf wat er gebeurt, maar moeten zich soms ook conformeren aan het algehele belang.”

Vroom baalt ervan dat de ondernemers voor de rechtsgang hebben gekozen en noemt dat ‘nooit de goede richting’. “Een franchiserelatie duurt in de meeste gevallen langer dan het gemiddelde huwelijk. Je kunt alleen samen door dit soort situaties heen.”

Op RetailTrends gaat Vroom dieper in op het conflict, maar ook op de ambitieuze groeiplannen en technologische innovaties van Domino’s.