De aankomende periode worden mogelijk meer winkels gesloten. Een deel van de Nederlandse consumenten besloot dit weekend de adviezen rondom de verspreiding van het coronavirus te negeren, waarop het kabinet overweegt ook niet-essentiële winkels te sluiten. Dat bevestigen bronnen bij het kabinet meldt De Financiële Telegraaf.

Hoewel het kabinet dit weekend het advies om anderhalve meter afstand te houden nog eens benadrukte met een NL-Alert, trokken consumenten er alsnog massaal op uit naar onder meer natuurgebieden. De indruk is daarbij wel dat consumenten zondag beter naar de oproep hebben geluisterd in vergelijking met zaterdag.

De Ministeriële Commissie Crisisbeheersing gaat maandag bekijken wat het effect van het slotoffensief is. Mocht het resultaat van de oproep toch tegenvallen, dan liggen verdergaande maatregelen mogelijk in het verschiet. Het sluiten van meer niet-essentiële winkels, zoals kleding-, cadeau- en meubelzaken, is daarbij een belangrijke maatregel. Een straatverbod met uitzondering van eenmaal daags een boodschap, zoals in Spanje of Italië, is niet aan de orde.