Liveblog dinsdag: Doorstart Sandwich mislukt, alleen bij bouwmarkten en tuincentra meer pintransacties

Liveblog dinsdag: Doorstart Sandwich mislukt, alleen bij bouwmarkten en tuincentra meer pintransacties

In dit liveblog houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen rond het coronavirus. Tips zijn welkom op redactie@retailtrends.nl.

De hoofdpunten:

  • Doorstart damesmodemerk Sandwich mislukt
  • C&A zegt contracten met fabrieken in ontwikkelingslanden op
  • 'Kabinet trekt 12 miljard uit voor ondernemers'
  • GrandVision betaalt in april geen huur
  • Supermarkten: spreid paasboodschappen en kom alleen
  • Ahold Delhaize trekt 170 miljoen uit in strijd tegen coronavirus
  • Alleen bij bouwmarkten en tuincentra meer pintransacties

16.35 We sluiten het liveblog. Tot later.

16.30 Runnersworld: 50 procent meer afspraken
Runnersworld werkt al jaren ook op afspraak, maar tijdens de coronacrisis is dat een stuk populairder geworden. Exacte aantallen geeft het bedrijf niet, maar in maart waren er naar eigen zeggen 50 procent meer afspraken dan de maand ervoor. Vergeleken met een jaar eerder gaat het om een verdubbeling.

16.00 Vomar verrast AZ-fans van 70+ met paaspakket
Supermarktketen Vomar heeft met AZ oudere seizoenkaarthouders van die club vanwege de coronacrisis een hart onder de riem gestoken. Zo'n zevenhonderd 70-plussers kregen een paaspakket. Diverse spelers - onder wie Ron Vlaar en Teun Koopmeiners - hielpen een handje, net als de algemeen directeuren van Vomar en AZ.

15.25 Aantal pintransacties daalt flink
Door de coronacrisis wordt er veel minder vaak gepind. Het aantal transacties lag vrijdag 3 april 32 procent lager dan een jaar eerder, meldt het ING Economisch Bureau. De grootste daling is te zien in de categorie persoonlijke verzorging (-92 procent), gevolgd door vrijetijdsbesteding buitenshuis: - 80 procent. Bij kleding- en schoenenzaken lag het aantal transacties 78 procent lager. Bij woon- en interieurwinkels is het bijna gehalveerd. Bouwmarkten en tuincentra onttrekken zich aan de malaise: +32 procent.

14.55 Gemeenten verruimen openingstijden met Pasen
Diverse gemeenten verruimen voor en met Pasen de openingstijden. Op deze manier wordt gespreid winkelen bevorderd, is het idee. Zo mogen in Winterswijk winkels die voedsel verkopen op Goede Vrijdag tot 22.00 uur open zijn en met Pasen mogen ze de deuren eerder openen: vanaf 8.00 uur. Dat meldt De Gelderlander. Een ander voorbeeld: in Alphen aan den Rijn heeft de gemeenteraad ermee ingestemd dat de winkels dit keer ook Eerste Paasdag open mogen. Dat is, niet echt verrassend, tegen het zere been van de SGP daar. "Op de zondag, zeker deze paaszondag, past het ons om in stilte de opstanding van Jezus Christus te gedenken. De huidige crisis is daar eens te meer aanleiding voor."

14.15 Omdenken in crisistijd
Ondernemen is mogelijkheden zien, zegt de Kamer van Koophandel. "Ook in deze moeilijke tijd zijn er veel ondernemers die de samenleving op een creatieve manier een handje helpen." Op de KvK-site staan enkele voorbeelden, zoals dat van voetbalplatform 433 - net als BALR onderdeel van Juramy. "We hebben de Stay at home-challenge bedacht, waarbij je wordt uitgedaagd je handen te wassen en tegelijk een bal of wc-rol hoog te houden", zegt ceo Juul Manders. "Zelfs Lionel Messi deed mee en we zitten al op ruim 1 miljard views."

13.30 Support Your Locals
Bestel zoveel mogelijk bij lokale ondernemers. Dat is de oproep van een groeiend aantal lokale initiatieven met de hashtag #supportyourlocalsNL. Door de coronacrisis kunnen ze hun producten niet meer kwijt bij de horeca. Vergelijkingssite Maaltijd.Box heeft de initiatieven op een rijtje gezet.

12.50 Ahold Delhaize trekt 170 miljoen uit in strijd tegen coronavirus
Ahold Delhaize heeft naar eigen zeggen tot nu toe 170 miljoen euro uitgetrokken in de strijd tegen het coronavirus. Het gaat onder meer om hygiënemaatregelen voor medewerkers en klanten, zoals de plaatsing van plexiglas schermen en belijning voor 1,5 meter afstand. Voedselbanken en andere goede doelen kregen samen bijna twintig miljoen. Ahold Delhaize is actief in Europa, de VS en Indonesië.

12.15 Bever heropent twaalf winkels
Twaalf winkels van Bever zijn heropend. Ze zijn zo aangepast dat winkelen er veilig is, zegt de outdoorketen. Zo zijn de looproutes van klanten en medewerkers gescheiden en zijn er verkoopbalies geïntroduceerd om de 1,5 meter afstand te waarborgen. Voor klanten die willen pinnen, zijn plastic handschoentjes geregeld.

11.30 Winkeliers bij deurbeleid voor 'dubbeltje op eerste rang'
Het deurbeleid bij winkels leidt tot uitwassen, zegt de Vereniging Beveiligingsorganisaties Nederland tegen RetailNews. Ondernemers die krap bij kas zitten, willen voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Begrijpelijk, zegt directeur Leon Vincken, maar beveiligers moeten wel conform de cao betaald worden. Het komt volgens Vincken 'zeer frequent' voor dat winkels voor het deurbeleid mensen inhuren die geen beveiliger zijn, terwijl dat volgens de wet voor particuliere beveiliging wel moet, zegt hij. "We zien intussen alle rijp en groen door elkaar die de beveiligingstaken van het deurbeleid uitvoeren. Van modellenbureaus, uitzendbureaus (niet-beveiliging) tot natuurwachters."

10.45 Gratis Swapfietsen voor ziekenhuispersoneel
Swapfiets biedt ziekenhuismedewerkers twee maanden gratis fietsen aan. Het Radboudumc in Nijmegen is het eerste ziekenhuis waar de fietsen met blauwe band worden afgeleverd. Andere ziekenhuizen kunnen zich vanaf nu ook melden. In België stelt Swapfiets al fietsen beschikbaar aan het ZiekenhuisNetwerk Antwerpen.

10.25 Supermarkten: spreid paasboodschappen en kom alleen
Supermarkten roepen klanten op hun paasboodschappen te spreiden over de week om piekdrukte in het paasweekend te voorkomen. "Vanwege het coronavirus willen we die drukte nu niet", zegt directeur Marc Jansen van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel. Het CBL stelt vast dat klanten zich goed aan de regels houden. Wel komt het nog geregeld voor dat mensen samen boodschappen willen doen. "We doen daarom nogmaals de dringende oproep: kom alleen. Dan heeft iedereen in de winkel meer ruimte."

10.00 'Kabinet trekt 12 miljard uit voor ondernemers'
Het kabinet trekt nog eens twaalf miljard euro uit om een faillissementsgolf te voorkomen. Het zou gaan om een borgstelling van de overheid die ervoor zorgt dat ondernemers op krediet kunnen blijven bestellen bij toeleveranciers. Dat schrijft het FD op basis van Haagse bronnen. Zo'n garantieregeling is hard nodig aangezien verzekeraars en banken terughoudend zijn geworden om betalingsrisico's af te dekken. Brancheorganisatie INretail sloeg maandag al alarm in het FD over retailers die hun liquiditeit in rap tempo zien opdrogen, doordat kredietverzekeraars kredietlimieten beëindigen of verlagen.

9.45 GrandVision betaalt in april geen huur
GrandVision betaalt in april geen huur voor zijn zeshonderd Eye Wish- en Pearle-winkels in Nederland. Dat laat het optiekconcern weten in een brief aan zijn verhuurders, die in handen is van Vastgoedmarkt. De kans is aanwezig dat ook in mei de huurpenningen niet worden overgemaakt, laat het bedrijf in dezelfde brief weten. 

9.30 Otto boekt meer omzet tijdens coronacrisis
Otto boekt een lichte omzetgroei tijdens de coronacrisis, meldt het voormalige Duitse postorderbedrijf. Via de webshop wordt weliswaar minder seizoensgebonden kleding verkocht, maar in andere categorieën is juist een stijging te zien. Het gaat onder meer om elektronica, computers en huishoudelijke apparaten als koelkasten en diepvriezers. Otto, dat afgelopen boekjaar de omzet met negen procent zag stijgen tot 3,5 miljard euro, spreekt van een 'ongebruikelijk vraagpiek'. Aan voorspellingen voor de rest van het jaar waagt Otto zich niet. Eerst die crisis maar eens doorkomen, zegt het bedrijf.

9.10 Drive-in voor smarthonereparaties
Je smartphone én je auto laten shinen, dat kan vanaf vandaag in Amsterdam.


8.45 Woonboulevards verwachten geen paasdrukte
Woonboulevards en -winkels verwachten dat het dit jaar op tweede paasdag rustig blijft. Wel treffen ze maatregelen om een eventuele drukte in goede banen te leiden, blijkt uit een rondgang van het ANP. "Ik houd echt geen rekening met grote drukte", zegt de centrummanager van woonboulevard Wooon in Leiderdorp met dertig winkels. "Op een normale tweede paasdag hebben we hier een paar duizend klanten. Dit jaar ben ik blij als we op het aantal van een normale zaterdag komen, dat is zo'n achthonderd bezoekers."

8.30 C&A zegt contracten met fabrieken in ontwikkelingslanden op
Winkelketen C&A heeft de meeste contracten met fabrieken in ontwikkelingslanden opgezegd. Volgens Human Rights Watch wil het bedrijf ook voor orders die al geproduceerd zijn of die nu in productie zijn niet meer betalen, meldt RTL Z. C&A bevestigt dat het contracten heeft stopgezet. "Vanwege het coronavirus hebben we 1400 winkels in Europa moeten sluiten. We kunnen het verlies niet compenseren door uitgaves in de online shop. Door deze buitengewone omstandigheden richten we ons op het behouden van de liquiditeit." C&A zegt wel van plan te zijn alle goederen te accepteren die de fabriek hebben verlaten.

8.15 Doorstart damesmodemerk Sandwich mislukt
De doorstart van damesmodemerk Sandwich is mislukt. De Sandwich Fashion Group heeft voor de activiteiten in Nederland en Duitsland het faillissement aangevraagd. Sandwich, in 1981 opgericht, maakt een kleine vier maanden geleden een doorstart nadat Veldhoven International failliet was gegaan. Het merk heeft twaalf eigen winkels en zo'n 1500 verkooppunten. Door de coronacrisis moesten de winkels door heel Europa de deuren sluiten en is de complete omzet weggevallen, meldt Sandwich Fashion Group. De webshop is nog open.

Lees hier het liveblog van maandag.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!