Door de groeiende dropshipping-markt worden steeds minder webshopbestellingen vanuit een Nederlands magazijn geleverd. Dat meldt de Kamer van Koophandel. De kans is groot dat na de bestelling het product uit bijvoorbeeld China gehaald wordt. 

Het betekent dat in sommige gevallen het product bijvoorbeeld bij het Chinese AliExpress vandaan komt, waar de consument het product tegen een lagere prijs had kunnen kopen. Het verschil tussen wat de consument betaalt en wat het product kost in China, belandt in de zak van de webshophouder. 

Dropshipping is vooral onder jongeren in trek. "Dit jaar zijn al vijfduizend jongeren een bedrijfje gestart in e-commerce. In heel 2019 waren dat er zevenduizend", zegt Gerdine Annaars van de KvK. Het gaat in veel gevallen om een bedrijf in dropshipping.

De Consumentenbond vindt dropshipping dubieus en potentieel gevaarlijk. Producten voldoen lang niet altijd aan de Europese regelgeving en de verkoper loopt ook risico aangezien deze verantwoordelijk is bij eventuele schade. Ook kunnen de levertijden aardig oplopen. "Is de levertijd langer dan beloofd is, dan kan de consument zijn koop ontbinden en moet hij zijn geld terugkrijgen", aldus Saskia Bierling, toezichthouder Autoriteit Consument en Markt.