Directeur Henk Jan Beltman van Tony's Chocolonely is donderdagmorgen aangehouden. Hij zou verantwoordelijk zijn voor Black Lives Matter-graffiti naast een beeltenis van Jan Pieterszoon Coen in het centrum van Amsterdam. Dit meldt zijn advocaat Geertjan van Oosten aan het ANP.

De graffiti was aangebracht op een muur van de Beurs van Berlage, waarin een beeld van Coen is ingemetseld. De aangebrachte muurschildering bestaat uit een Tony's Chocolonely-chocoladereep die een bordje vasthoudt met daarop de tekst 'Black Lives Matter'. Het chocolademerk heeft een zogenoemde superstore in de Beurs. Behalve Beltman is nog iemand anders aangehouden. Ze zijn beiden na verhoor vrijgelaten.

Beltman vindt het beeld nabij zijn winkel zonder historische duiding 'niet gepast'. "Jan Pieterszoon Coen was een van de grootste slavenhandelaars uit onze historie, dat moet geduid worden bij zo'n beeld", zegt hij tegen Het Parool. Beltmans bedrijf Tony's Chocolonely zet zich in voor 'honderd procent slaafvrije chocolade'. Sinds de zwarte Amerikaan George Floyd om het leven kwam door toedoen van een agent, zijn beelden van historische figuren met een mogelijk bedenkelijke reputatie doelwit van acties.