Topman Tony's Chocolonely opgepakt na spuiten leus 'Black Lives Matter'

Directeur Henk Jan Beltman van Tony's Chocolonely is donderdagmorgen aangehouden. Hij zou verantwoordelijk zijn voor Black Lives Matter-graffiti naast een beeltenis van Jan Pieterszoon Coen in het centrum van Amsterdam. Dit meldt zijn advocaat Geertjan van Oosten aan het ANP.

De graffiti was aangebracht op een muur van de Beurs van Berlage, waarin een beeld van Coen is ingemetseld. De aangebrachte muurschildering bestaat uit een Tony's Chocolonely-chocoladereep die een bordje vasthoudt met daarop de tekst 'Black Lives Matter'. Het chocolademerk heeft een zogenoemde superstore in de Beurs. Behalve Beltman is nog iemand anders aangehouden. Ze zijn beiden na verhoor vrijgelaten.

Beltman vindt het beeld nabij zijn winkel zonder historische duiding 'niet gepast'. "Jan Pieterszoon Coen was een van de grootste slavenhandelaars uit onze historie, dat moet geduid worden bij zo'n beeld", zegt hij tegen Het Parool. Beltmans bedrijf Tony's Chocolonely zet zich in voor 'honderd procent slaafvrije chocolade'. Sinds de zwarte Amerikaan George Floyd om het leven kwam door toedoen van een agent, zijn beelden van historische figuren met een mogelijk bedenkelijke reputatie doelwit van acties.

Reacties 6


Karel De vries 19 jun, 10:29

Ontslaan. Simpel. Je kunt je mening geven en daar zeer uitgesproken in zijn maar vernieling van algemeen goed is niet acceptabel. Zeker niet voor iemand in zijn positie.


Erik Hemmes 19 jun, 10:35

Is die niet veel meer een publiciteitsactie? Het beeld van Jan Pieterszoon Coen zat daar toch al op de muur voordat Tony's daar een winkel vestigde.
Dan moet je daar toch geen winkel openen als JP Coen niet gepast vindt.


Hans Klep 19 jun, 10:42

Als elke CEO van een onderneming gaat handelen naar wat hij of zij niet gepast vindt, dan gaat het nog een grote bende worden. Dit kan en mag gewoonweg niet. Meneer Beltman staat niet boven de wet en geeft een compleet verkeerd signaal. De beeldenstorm dient langs democratische weg plats te vinden. Ben benieuwd wat zijn RvC ervan gaat vinden. Vrees dat hij gewoon blijft zitten als groot aandeelhouder maar zelf opstappen lijkt me eigenlijk de enige juiste weg.


Danny van H. 19 jun, 11:56

En ook uit de reacties op deze site blijkt maar weer in wat voor een ouderwetse zuurpruim maatschappij we hier leven. Het is prima als een directeur roofbouw pleegt, mens en dier uitbuit voor winst uber alles, maar een steunbetuiging van een gevestigde chocolademaker tegen slavernij schiet weer in het verkeerde keelgat. Als er een bedrijf zich moet uitspreken dan is deze het wel. Neem een voorbeeld aan het morele kompas van Ben & Jerry. Standbeelden die herinneren aan ons foute verleden horen thuis in het museum in de juiste context. Voor slavenhouders, uitbuiters, dieven en de VOC mentaliteit is geen plaats in onze gezamenlijke toekomst en economie. En meteen weer dat roepen om opstappen en naar regels wijzen omdat jouw brein deze vooruitgang niet aankunnen. Deze reacties zijn een
weerspiegeling van het zelffalend brein. Denk er gerust nog eens even over na. En aan de redactie wil ik vragen nog eens na te denken over toekomstige racistische reacties op deze site. Aangezien jullie hiervoor verantwoordelijk zijn...


Sander H. 19 jun, 15:59

Nou, nou, nou Danny. Jij weet die racismekaart wel snel te trekken hè. Ik zou bovenstaande reacties nog even goed lezen. Evenals de definitie van racisme..


Theo Terdu 19 jun, 22:50

Als Beltman dit vanuit zijn zuivere overtuiging doet toont het van lef. Als het aandacht vragen is of een publiciteitsstunt is het ver beneden peil. Maar zijn er geen andere zaken waar we ons druk over moeten maken ? Een tweede coronagolf bijvoorbeeld.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!