Wibra wil met dertig van de 81 winkels door in België. Dat heeft de directie van de keten aan de vakbonden laten weten, meldt vakbond ACV Puls aan RetailNews.

"We hebben er nog geen zicht op om welke winkels het gaat en om hoeveel personeel", zegt vakbondssecretaris Pol Schats. Dinsdag komt er een nieuw overleg met de bonden, die een veel betere onderbouwing van het plan willen zien. Schats maakt zich zorgen om de medewerkers die niet kunnen blijven. Volgens hem heeft Wibra niet willen uitspreken dat zij op een ontslagvergoeding kunnen rekenen.

Wibra vraagt volgens de vakbondsman ook meer flexibiliteit van het personeel. Zo zouden de medewerkers in verschillende winkels moeten gaan werken. Schats zegt dat de bond daar nu onmogelijk mee kan instemmen, omdat Wibra niet heeft gezegd met welke winkels het door wil.

Hoe het nu verdergaat, is in handen van de gerechtelijk mandataris aan wie de directie het plan zal voorleggen. Schats heeft begrepen dat er minstens één kandidaat is die een deel van de winkels van Wibra wil overnemen. "Als er meerdere voorstellen zijn, is het niet per se zo dat het voorstel van Wibra het dan gaat halen. Een van de voornaamste criteria, zo is in de wetgeving geregeld, is voor hoeveel personeelsleden er werk wordt gegarandeerd."

Wibra vroeg twee weken geleden bescherming tegen schuldeisers aan in België. De keten is daar al jaren verlieslatend. Door de coronacrisis moesten de winkels twee maanden dichtblijven en dat bleek de druppel die de emmer deed overlopen. De tekorten werden tot nu toe steeds opgevangen door de Nederlandse activiteiten, maar dat kan volgens Wibra niet langer.

Wibra wil niet reageren zolang de procedure loopt, zegt een woordvoerster.