Staking bij Wibra in België: zeker vijftien winkels blijven dicht

Bij zeker vijftien van de 81 winkels van Wibra in België wordt deze vrijdag gestaakt. Volgens vakbond ACV Puls blijven de winkels dicht, omdat nog steeds niet duidelijk is of medewerkers kunnen rekenen op een ontslagvergoeding.

Wibra vroeg eind juli bescherming tegen schuldeisers aan in België. De keten maakt daar al jaren verlies. De tekorten werden tot nu toe steeds opgevangen door de Nederlandse activiteiten, maar dat kan volgens Wibra niet langer. Door de coronacrisis moesten de winkels in België twee maanden dichtblijven en dat bleek de druppel die de emmer deed overlopen.

Wibra zei begin augustus dat het met dertig van de 81 winkels door wil. Secretaris Pol Schats van vakbond ACV Puls denkt dat hiervoor een nieuwe vennootschap zal worden opgericht en dat voor de overige winkels het faillissement zal worden aangevraagd. Hij maakt zich zorgen over de medewerkers die niet worden overgenomen. Hij vreest dat de duurdere, oudere personeelsleden buiten de boot vallen. Zo'n veertig procent van de medewerkers is volgens hem vijftig jaar of ouder. Sommigen werken er al tientallen jaren.

Zes andere ketens hebben volgens Schats interesse getoond om een deel van de winkels over te nemen. Maar hoe serieus de belangstelling is, is onduidelijk. Hoe dan ook acht Schats de kans zeer klein dat daar Wibra-medewerkers terecht kunnen. Het zijn bijna allemaal ketens die in België meer vestigingen hebben dan Wibra. "Het zou mij zeer verbazen als Wibra ergens een vestiging zou hebben waar die ketens nog niet gevestigd zijn." Schats verwacht dat zo'n keten een bestaande winkel naar de Wibra-locatie verhuist en de eigen medewerkers meeneemt.

Bij Wibra-winkels door heel België wordt gestaakt. Het gaat onder meer om vestigingen in Belgisch-Limburg, in de regio Antwerpen, aan de kust en in Wallonië.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!