Update: Wibra in België failliet, alle winkels dicht

Wibra kan in België nog geen doorstart maken. Volgens de ondernemingsrechtbank van Gent is het voorstel juridisch niet haalbaar, meldt een woordvoerder van de keten aan RetailNews.

Er lijkt nu voor Wibra weinig anders op te zitten dan het faillissement voor de Belgische activiteiten aan te vragen. "We kijken met de juristen nog naar de laatste opties, maar het lijkt wel die kant op te gaan", zegt de woordvoerder.

Het Nederlandse bedrijf wil in België door met 36 van de 81 winkels, waarmee 183 medewerkers hun baan zouden kunnen behouden. Het hoofdkantoor zou dan in Temse blijven. Wibra wil in België reorganiseren, omdat de keten er al jaren verlies lijdt. Door de coronacrisis moesten de winkels twee maanden dichtblijven en dat bleek de druppel die de emmer deed overlopen. De tekorten werden tot nu toe steeds opgevangen door de Nederlandse activiteiten, maar dat kan volgens Wibra niet langer.

De manier waarop Wibra het vakantiegeld en de eindejaarspremies wilde betalen, kan volgens de rechter juridisch niet door de beugel. Als het tot een faillissement komt, betekent het nog niet meteen einde verhaal voor Wibra. De keten zegt er alles aan te doen om het voorliggende plan dan alsnog te realiseren.