'Camera's met gezichtsherkenning verboden voor winkeliers'

'Camera's met gezichtsherkenning verboden voor winkeliers'

Winkeliers die camera's met gezichtsherkenning inzetten tegen diefstal, handelen meestal in strijd met de wet. Dat benadrukt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). "Wij begrijpen dat je als winkelier winkeldiefstallen wilt voorkomen, maar dat mag niet op deze manier."

Dat zegt vicevoorzitter Monique Verdier van de AP. Volgens een inventarisatie van de privacywaakhond worden gezichtsherkenningscamera's het meest ingezet door bedrijven in de detailhandel. Omdat de inzet van zo'n, volgens het AP, 'zwaar middel' niet zomaar mag, gaat de toezichthouder onder meer in deze sector voorlichting geven omtrent de regels. 

Volgens de AP zijn bedrijven en organisaties vaak niet goed op de hoogte van de regelgeving, terwijl het in lijn met de AVG verboden is om biometrische gegevens, waaronder gezichtsherkenning, te verwerken. Daarvoor wordt enkel een uitzondering gemaakt als de gefilmde personen nadrukkelijk toestemming hebben gegeven of als gezichtsherkenning wordt ingezet om een 'zwaarwegend algemeen belang te dienen', bijvoorbeeld bij de beveiliging van een kerncentrale. De beveiliging van winkels is volgens de toezichthouder 'niet zó belangrijk'.

Reacties 1


H v. Thiel 2 nov, 04:16

Begrijpelijk voor vergrijp als winkeldiefstal. Zwaarwegend is wel opsporing van zware criminelen (ontvoering/aanslag/moord). Deze lopen ook AH of tankshop binnen. Zou wel graag zie dat vanuit OM/AP hiervoor uitzondering wordt gemaakt.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!