Het winterse weer verandert niets aan de strenge maatregelen rondom click & collect. Voor het afhalen van goederen moeten klanten buiten de winkel wachten. Dat laat een woordvoerster van het ministerie van Economische Zaken weten aan het AD

Het is vanaf 10 februari toegestaan om bestellingen af te halen bij niet-essentiële winkels. Klanten kunnen thuis online of telefonisch hun bestelling doorgeven en enkele uren later in de winkel ophalen. "Dat gebeurt aan de deur. Het is vanwege de veiligheid echt niet de bedoeling dat de consument naar binnengaat", aldus de woordvoerster. Zij raadt aan een afhaalschema te maken, met zes klanten per kwartier. Dan hoeven mensen ook niet lang buiten te wachten. 

Directeur Jan Meerman van brancheorganisatie INretail heeft gepoogd het ministerie te overtuigen van het versoepelen van de maatregelen, met het oog op de vrieskou, maar zonder succes. "Het zou al heel wat schelen als de bestellingen in het voorportaal van de winkel kan worden afgehaald", zegt Meerman. Retailers als HEMA, Wibra en Blokker zeggen rekening te houden met het winterse weer en de veiligheid van zowel klant als werknemer. 

De supermarkten Jumbo, Picnic en Albert Heijn hebben afgelopen zondag hun bezorgservice stilgelegd door het slechte weer. De bevoorrading van de winkels verloopt echter goed, laat het Centraal Bureau voor Levensmiddelen weten. "Gezien de omstandigheden gaat het goed. Het is wat rustiger in de winkels dan normaal."