Bitcoin en e-commerce: hoe je bitcoin in je online winkel accepteert

Als je een webwinkel hebt wil je natuurlijk zo veel mogelijk verschillende klanten trekken en ervoor zorgen dat zij kunnen betalen op een manier die bij hun past. Bitcoin is inmiddels een betaalmiddel waar je rekening mee moet houden. De bekendheid van de digitale munt neemt steeds meer toe en steeds meer mensen willen ermee betalen. In dit artikel hebben we op een rijtje gezet hoe jij deze munt in je online winkel kan accepteren en welke voordelen dat heeft.

Maak een wallet aan
Bitcoin is een betaalmiddel dat net even iets anders werkt, omdat de waarde bitcoin iedere dag anders is. Om de digitale munt te kunnen accepteren, heb je dus een speciale plek nodig om ze te bewaren, de zogenaamde wallet. Je kan hiervoor een betalingsprovider in dienst nemen, die je kan helpen met het omrekenen, het bijhouden van je administratie en het installeren van de betaalomgeving.

Als je niet wil investeren in een betalingsprovider, dan kan je het natuurlijk ook in eigen beheer doen en kijken hoe ver je komt. Online kan je heel gemakkelijk verschillende apps vinden waarbij je een wallet kan aanmaken en beheren via je telefoon. Kom je er toch niet helemaal uit? Dan kan je er altijd nog voor kiezen om een betalingsprovider in te schakelen.

Een bitcoin-knop
Net als voor iedere andere betaling, kan je ook voor bitcoin een speciale knop in je online winkel plaatsen. Wanneer de consument bij de betaling op deze knop drukt, wordt hij omgeleid naar de betaalomgeving voor bitcoin. Wanneer alle prijzen op je website in euro’s worden vermeld, zal deze app ook automatisch alles voor je omrekenen. 

Facturen
Je kan er ook voor kiezen om klanten achteraf een factuur te sturen. Deze ziet er ongeveer hetzelfde uit als je ‘normale’ facturen. Je vermeld het bedrag in euro’s en daarbij geef je aan welke methode de klant moet gebruiken om dit om te rekenen naar bitcoin. Je kan er ook een geschat bedrag bij vermelden, maar de koers van bitcoin fluctueert nog zo veel, dat dat niet altijd zin heeft. 

Daar waar je normaal het rekeningnummer van je bedrijf vermeld, zet je nu het adres van je wallet. Zo’n adres is vaak erg lang en heeft veel nummers en cijfers. De kans is groot dat een klant dit niet correct overneemt en ergens een nummer te veel of te weinig plaatst. Het is dus aan te raden om in plaats daarvan een QR-code te plaatsen die de klant direct naar je betaalomgeving stuurt. 

Wat zijn de voordelen bitcoin accepteren?
Veel winkeliers vragen zich af of het wel de moeite waard is om te investeren in betalingen met bitcoin. Het is best wel wat gedoe om alles op te zetten en daarbij is er nog niet zo veel over bekend. Daarom benoemen we hier nog een aantal voordelen, die ook de twijfelaars over de streep kunnen trekken. In de eerste plaats is betaling een stuk goedkoper. De wallet kan je kosteloos installeren en voor het accepteren van de digitale munt worden geen extra kosten gerekend. Klanten van over de hele wereld kunnen betalen en daarbij betaal jij als ondernemer geen kosten voor het omwisselen van valuta. Daarbij is het ook een erg veilige manier van betalen. Fraude met het betalen in bitcoin is nagenoeg onmogelijk en de gegevens van de betaler blijven altijd anoniem.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!