De zogenoemde niet-essentiële winkels gaan mogelijk pas half mei volledig weer open. "We gaan echt geen onverantwoorde dingen doen", zei minister-president Mark Rutte vrijdagochtend tegen de NOS.

Rutte noemde afgelopen dinsdag op de coronapersconferentie 28 april als mogelijke openingsdatum. Voorwaarde is dat het aantal ziekenhuisopnames van mensen met corona duidelijk afneemt. Komend weekend is er weer een Catshuis-overleg. Als de cijfers dan geen dalende trend laten zien, wordt de datum van 28 april weer geschrapt.

"We bekijken het van week tot week en daarbij is de situatie in de ziekenhuizen bepalend", zei Rutte vrijdagmorgen. "Als 28 april niet kan, wordt het 3 of 6 mei. En anders is de eerstvolgende datum 13 mei."

Rutte presenteerde dinsdag samen met gezondheidsminister Hugo de Jonge een openingsplan. Daarin staat dat, als de situatie het toelaat, er 28 april een einde komt aan de avondklok en dat behalve de winkels ook de terrassen weer open kunnen.

INretail: volstrekt onacceptabel
Brancheorganisatie INretail reageert furieus op de uitlatingen van Rutte. "Volstrekt onacceptabel", zegt een woordvoerder. "Als in België op 26 april winkels weer normaal opengaan, is dat met de voorjaarsvakantie op komst vragen om trammelant. En de maatschappelijke onrust is al groot. De sector gaat eraan door alle beperkingen."

Volgens INretail beseft het kabinet niet hoe hoog de nood is bij ondernemers. "Alleen al in de non-foodsector staan tienduizenden banen op het spel, verdwijnen bedrijven en vragen ondernemers zich af hoe ze moeten overleven." Ondernemers hebben behoefte aan perspectief, zegt de brancheorganisatie. "Dat is toegezegd in de laatste persconferentie en verduidelijkt in het openingsplan. Hoe duidelijk ben je dan als je drie dagen later alles alweer ter discussie stelt."