Winkels mogelijk pas half mei volledig open, INretail furieus

Winkels mogelijk pas half mei volledig open, INretail furieus

De zogenoemde niet-essentiële winkels gaan mogelijk pas half mei volledig weer open. "We gaan echt geen onverantwoorde dingen doen", zei minister-president Mark Rutte vrijdagochtend tegen de NOS.

Rutte noemde afgelopen dinsdag op de coronapersconferentie 28 april als mogelijke openingsdatum. Voorwaarde is dat het aantal ziekenhuisopnames van mensen met corona duidelijk afneemt. Komend weekend is er weer een Catshuis-overleg. Als de cijfers dan geen dalende trend laten zien, wordt de datum van 28 april weer geschrapt.

"We bekijken het van week tot week en daarbij is de situatie in de ziekenhuizen bepalend", zei Rutte vrijdagmorgen. "Als 28 april niet kan, wordt het 3 of 6 mei. En anders is de eerstvolgende datum 13 mei."

Rutte presenteerde dinsdag samen met gezondheidsminister Hugo de Jonge een openingsplan. Daarin staat dat, als de situatie het toelaat, er 28 april een einde komt aan de avondklok en dat behalve de winkels ook de terrassen weer open kunnen.

INretail: volstrekt onacceptabel
Brancheorganisatie INretail reageert furieus op de uitlatingen van Rutte. "Volstrekt onacceptabel", zegt een woordvoerder. "Als in België op 26 april winkels weer normaal opengaan, is dat met de voorjaarsvakantie op komst vragen om trammelant. En de maatschappelijke onrust is al groot. De sector gaat eraan door alle beperkingen."

Volgens INretail beseft het kabinet niet hoe hoog de nood is bij ondernemers. "Alleen al in de non-foodsector staan tienduizenden banen op het spel, verdwijnen bedrijven en vragen ondernemers zich af hoe ze moeten overleven." Ondernemers hebben behoefte aan perspectief, zegt de brancheorganisatie. "Dat is toegezegd in de laatste persconferentie en verduidelijkt in het openingsplan. Hoe duidelijk ben je dan als je drie dagen later alles alweer ter discussie stelt."

 

Reacties 13


Joost Kriek 16 apr, 16:33

Modegroothandels hoeven denk ik voor komend winterseizoen geen grote collectie samen te stellen. Alle winkels hebben nog voldoende wintercollectie.


D DB 16 apr, 16:36

Geeft niet Mark, de helft is al technisch failliet dus de rest kan er ook nog wel bij. Ik merk het bij ons in de organistatie, functies vervallen, alleen kort lopende contracten om snel van de mensen af te kunnen, geen cashflow voor inkoop nieuwe collectie, extreme kostenbesparing, je moet bijna je eigen koffie meenemen
Neem van mij aan dat zodra de winkels weer open mogen en de now regeling vervalt er heel veel winkels hun deuren sluiten, nu mensen ontslaan kost enorm veel aan de wettelijke transitievergoedingen, dus de klap kom voor eind dit jaar.


Herman Ruyter 17 apr, 07:47

Ik hoor signalen uit de horeca waar men , juist als de boel weer opengaat, de boel laat klappen. Dan stoppen alle noodpakketten en dan word5 de stekker eruit getrokken. Zal me niet verbazen als dit in de retail ook gaat gebeuren. Veel bedrijven zijn nog in onderhandeling over huurachterstanden m.b.t de eerst golf in 2020 , nu komt daar de tweede en derde golf die al sinds 15 december duurt nog bij. Als we 15 mei als peildatum nemen is dat 5 maanden dicht , VIJF MAANDEN DICHT!! , leest u even mee meneeer Rutte. Winkelen op afspraak tel ik niet mee , dat is een flop namelijk.


Minke de Jong 17 apr, 11:21

En dat terwijl er bijna geen besmettingen via de winkels zijn . Wat een malloterij is dit toch.


Wil Weten 17 apr, 13:08

Niemand hier kijkt blijkbaar naar het nieuws. Zie hoe Bolsonaro het met jullie eens is. De economie gaat bij hem ook voor alles. Blij dat wij hier verstandige bestuurders hebben.


Mark Visser 17 apr, 15:03

Waarom mogen er in een supermarkt onbeperkte hoeveelheden klanten??? Geen enkele controle, lijkt net of Rutte een deal met CBL heeft afgesloten.


Mauricio Boom 17 apr, 16:19

Alle corona regels helpen niet. Avondklok,winkels afspraak. Bla.bla.

Doe is supermarkten dicht en laat boodschappen thuis bezorgen.
Supermarkten loopt iedereen rond.
Daar komen de meeste besmettingen
vandaan
10 mensen op 10 vierkante meter

Alle middenstanders gaan kapot of zijn kapot
Daar mag 1 op 25 vierkante lopen
.
Supermarkten hebben geen crisis gehad alleen maar 2 x zoveel verdient dus ze kunnen extra mensen inhuren om het thuis te laten bezorgen.
Dan zal je zien dat de cijfers dalen.


Micheal Jumani 18 apr, 00:47

Rutte is gewoon een grote leugenaar! Stelt gewoon alles uit, hij krijgt toch zijn salaris einde van het maand, geen zorgen!!

Vind het jammer dat inretail niet hoger in beroep is gegaan, belgie neemt verstandige beslissingen, gewoon open!


Ton V 18 apr, 11:11

Vergeet niet dat de “ markt” voor alle branches blijft! Mopperen helpt nu niemand. We zullen eerst COVID onder controle moeten krijgen. Daarna kan iedereen weer los. Nu is het overleven met alle mogelijke middelen. Winkelen op afspraak, on line winkelen en vergeet de marketing niet. Communiceer naar je klanten dat je er bent , je acties en mogelijkheden voor aankoop. Al ga je ambulant met je handel langs de deur.( wel vergunning vragen) Alles beter dan niets doen. Je bent toch ondernemer!


Joost Kriek 18 apr, 19:09

Ton V heeft ook amper een idee wat voor een kosten sommige ondernemers hebben. Types zoals Ton die er de ballen verstand van hebben maar dat wel denken te hebben zijn een onderdeel van het probleem.


Serge Den belg 19 apr, 12:57

Arm Nederland...
Zo’n prachtig land met briljante ondernemers en top zakenmensen.
Een prachtvoorbeeld voor ons Belgische retailers.
En nu zo’n waanzinnig beleid met stupide maatregelen.
Ik die dacht dat onze Belgische politici dom waren....
Sterkte collega’s.....


Cora Koppijn 22 apr, 04:38

Het was eerlijker geweest als vanaf het begin ALLE bedrijven op afspraak hadden gewerkt. Een grote supermarkt of drogisterijketen mag wel allerlei non food artikelen zomaar verkopen zonder een afspraak te maken en andere bedrijven niet? Zoveel bedrijven kapot en andere slimme jongens zijn hier alleen maar beter van geworden. In wat voor wereld leven wij.


Frans Dieleman 23 apr, 12:50

Alle winkels gewoon op 28 april open ! Netjes zoals afgesproken met maximaal aantal klanten en de algemene maatregelen in acht nemen. Zoals in een andere reactie al werd aangehaald kan in de supermarkten alles en lopen de klanten elkaar voor de voeten. Soms als haringen in een ton. InRetail geef alle winkels in Nederland het advies om, zoals afgesproken, op 28 april open te gaan. Als heel Nederland meedoet zal het voor onze overheid onmogelijk zijn iedereen te beboeten. Ben geen oproerkraaier maar een ondernemer die gewoon weer veilig en verantwoord zijn klanten wil helpen. Ik zal hier heel open zijn: 1e kw. 2020 omzet € 96.000,00 ex btw, 1e kw. 2021 omzet € 6.400,00 ex btw Bijdrage overheid T.V.L. Q1 € 2.700,00 N.O.W Q1 € 2.583,00 Behoeft denk ik geen nadere toelichting!!!

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!