Dirk mag caissière die statiegeldbon meenam ontslaan

Dirk mag caissière die statiegeldbon meenam ontslaan

Supermarktketen Dirk mag een kassamedewerker ontslaan die een statiegeldbon meenam en die later inwisselde. De statiegeldbon had een waarde van zes euro. 

Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam bepaald. De rechtbank oordeelde eerder nog dat de caissière niet ontslagen had mogen worden, onder meer omdat het om een klein bedrag ging en de financiële gevolgen voor de kassamedewerkster groot zouden zijn. Ook werkte ze er al sinds 1997. 

Dirk hanteert een zero-tolerancebeleid. En los van het lange dienstverband staat Dirk in zijn recht zijn beleid in deze zaak te handhaven. Volgens het gerechtshof had de medewerker juist door haar lange looptijd bij Dirk moeten weten van het beleid dat de supermarktketen hanteert. 

Het gerechtshof meent dat de supermarkt zijn medewerkers moet kunnen vertrouwen. Dat maakt het ontslag gegrond. Het bedrag van de emballagebon en het lange dienstverband zijn daarbij niet relevant.

Reacties 7


Jan Janssen 19 apr, 11:32

[Deze reactie is door de gebruiker verwijderd]

Jan Janssen 19 apr, 11:33

Dan ben ik benieuwd wat hier verder mee gebeurt. In een vergelijkbaar geval bij Action vorig jaar (die ook een zero-tolerancebeleid kennen) oordeelde een rechter nl. dat het ontslag niet in verhouding stond tot het gepleegde feit.


marco jansen 20 apr, 04:11

Jan dat was wat, anders.. Stelen moet, bestraft worden klaar


Piet Van bimsbergen 20 apr, 21:29

Ja dat bij de action was omdat ze een familielid korting had gegeven met haar personeelspas en daardoor ten onrechte als dief werd bestempeld dit is gewoon diefstal wel beetje overdreven maar ik vind wel dat ze haar hiervoor mogen ontslaan


A.J.M. Weynman 21 apr, 01:08

Waar ligt de grens in wat aanvaardbaar toelaatbaar is en wat niet?! Ook zero tolerance kent een marge!


Ingrid Voort 21 apr, 11:56

Als de hoge heren zouden besluiten het winkelpersoneel meer loon te laten verdienen is dit in 1e instantie al niet aan de orde.Het zijn altijd de minder bedeelden die de klos zijn.Eens:stelen mag niet maar kan ik wel begrijpen.


Henk Andriessen 21 apr, 12:51

En waarom wordt dit als diefstal aangemerkt, en niet als vondst? Als de cassiere een bankbiljet op de grond vindt, is deze dan ook verplicht dit in te leveren?

Ik neem aan dat de statiegeldbon betreft die door een klant niet is ingewisseld?

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!