MediaMarkt verbaasd over stakingsplannen in België

De Belgische vakbond CNE is van plan stakingen op touw te zetten in verschillende winkels van MediaMarkt in België. Aanleiding zijn de volgens de vakbond ‘oneerlijke ontslagen’ die de elektronicaketen doorvoert.

MediaMarkt kondigde afgelopen zomer al aan dat tot 2023 maximaal 450 banen in de Benelux op de tocht staan. Het is het gevolg van een verandering van de bedrijfsstructuur van een ‘BeLux’- naar een Benelux-organisatie. Zulke veranderingen, waarbij meer buurlanden gaan samenwerken, worden in heel Europa doorgevoerd. Die schaalvergroting zorgt voor een sterkere positie bij onder meer inkoop van producten, zo is de gedachte.

Het verwijt van de vakbond is dat MediaMarkt bij de ontslagrondes geen gebruikmaakt van de zogenoemde wet-Renault, die voorziet in collectieve ontslagregelingen. “Ze bellen de werknemers van geval tot geval of sturen gewoon ontslagbrieven”, zegt nationaal secretaris Latifa Benihlal van CNE tegen de krant La Libre. "De ontslagvergoedingen komen niet overeen met het kader van de Renault-wet." 

Een woordvoerder van MediaMarkt laat aan RetailTrends weten dat het in België gaat om slechts 27 ontslagen, negen op het hoofdkantoor en achttien in de winkels. “MediaMarkt heeft 27 vestigingen in België, dat is dus minder dan één persoon per winkel.” De woordvoerder wijst erop dat de wet-Renault bij zo’n beperkt aantal ontslagen niet van toepassing is. “Wij hadden gehoopt dat de vakbonden blij zouden zijn met de inspanningen van de directie om dit tot een absoluut minimum te beperken.”

Alle ontslagen zijn individueel besproken met de betrokken personen en bovendien met wederzijds goedvinden, stelt zij. In sommige gevallen waren het zelfs de medewerkers zelf die vrijwillig voorstelden om te vertrekken. “Er is dus geen enkele reden om te gaan staken.”

Voor zover bij de woordvoerder bekend is tot nu toe dinsdag in één winkel in Brussel het werk neergelegd nadat daar iemand is ontslagen. “Die persoon was blij met de overeenkomst, maar bij het verlaten van de winkel hebben de andere medewerkers het werk neergelegd.” 
 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!