Lidl opent zijn duurzaamste dc tot dusver 

Lidl heeft zijn zesde en duurzaamste dc in Almere geopend. Het zal voor zestig procent zelfvoorzienend zijn in energie. 

Het pand van 54 duizend vierkante meter kan tot zo’n 75 supermarkten in de regio bevoorraden. De verhuizing van Zwaag naar Almere was pure noodzaak: de supermarktketen barstte in het vorige dc uit zijn voegen. Het nieuwe dc zou 16 duizend vierkante meter kunnen uitbreiden, mocht dat nodig zijn in de toekomst. 

“Het bouwen van ieder dc bracht ons een extra stukje duurzame innovatie, dat we weer konden meenemen naar de volgende locatie”, licht bouwmanager Marcel Ganzeboom toe tijdens de opening. Het nieuwe dc is voor zestig procent zelfvoorzienend in zijn energie. Zo wordt regenwater opnieuw gebruikt en wordt vrijgekomen warmte van de koelingen hergebruikt voor vloerverwarming. Op het dak liggen circa zevenduizend zonnepanelen, wat er meer zullen worden als er een transformator tussenkomt. 

Volelektrisch
Bij de ingang van het dc staan twee volledig elektrische vrachtwagens. Er zijn voldoende laadpalen en snelladers beschikbaar. Op termijn wil Lidl al het vervoer van en naar de supermarkten elektrisch laten rijden. Noodzakelijk, volgens Ganzeboom: over een afzienbare tijd mogen de huidige vrachtwagens de grote binnensteden niet meer in. Dat zorgt voor problemen als Lidl zich niet op tijd aanpast. “We moeten voorbereid zijn op de toekomst. We moeten van het gas af, we moeten elektrisch rijden. Dat is geen willen, maar moeten.”

Het nieuwe dc is vanaf komende maandag operationeel. Houd de website in de gaten voor een uitgebreider verslag van de opening. 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!