Tegen Bakker Bart-oprichter Bart van Elsland is een flinke straf geëist wegens fiscale fraude. De Officier van Justitie vroeg de rechtbank in Arnhem gisteren om Van Elsland te veroordelen tot een boete van een half miljoen euro. Daarnaast moet hij ook een taakstraf en een voorwaardelijke celstraf van acht maanden opgelegd krijgen, als het aan het Openbaar Ministerie ligt.

Dat concludeerde dat de Bakker Bart-oprichter de Belastingdienst voor liefst 4,4 miljoen euro zou hebben benadeeld. Hij zou in ieder geval in 2000 en 2001 opzettelijk een te lage winst hebben opgegeven aan de fiscale dienst. Daarbij zou hij hulp hebben gehad van een “hooggeplaatste medewerker” van Van Lanschot Bankiers. De Officier noemde het gisteren onbegrijpelijk dat deze bankmedewerker voor grote transacties alleen kon paraferen zonder overleg met en instemming van collega’s.

Inmiddels is Van Elsland geen eigenaar meer van de keten. Het Duitse Kamps nam de keten enkele jaren geleden van hem over. Vervolgens richtte hij zich op de ijswinkelformule Australian Homemade, waar hij inmiddels ook niet meer voor actief is.